Merkur-konsulent Hallvard Christenson sier det viktigste å tenke på når det kommer til skilting, er om noe er trafikkfarlig.

Hvordan få de som kjører forbi til å ikke kjøre forbi

Publisert: 17. november 2021 kl 12.13
Oppdatert: 17. november 2021 kl 12.13

– Grunnen til at vi valgte dette temaet er fordi det er så viktig for butikkene å være synlige. Det er utrolig lett for kundene å kjøre forbi og aldri stoppe. Jeg tenker at butikkene må ha som mål å bli et landemerke, for da skiller de seg ut. I dag er det mange mørke butikker og en del som ikke har så fine fasader. Det er et stort potensial å hente ut her, mener Merkur-konsulent Hallvard Christenson. 

– Ikke så lett

Ifølge Christenson er det mange kjøpmenn som er usikre på hva de har lov til når det kommer til skilting.

– Det finnes mye regelverk og hefter om dette, og det er ikke så lett å orientere seg. Vi har funnet kontaktinfo til Statens Vegvesen i Viken og Vestfold og Telemark som kjøpmenn kan få av oss. Vi ønsker å bistå butikkene med råd.

– Hva er det viktigste å tenke på når det kommer til skilting?

– Det er å vurdere om det er trafikkfarlig. Det er også viktig å tenke på størrelse på skiltet, om det er lett å lese, om bildet er klart og tydelig og om budskapet er enkelt å forstå. Et skilt skal tolkes lett og plasseringen er også viktig. Man skal ikke vri på hodet for å lese skiltet, sier Christenson, som tror at mange kjøpmenn velger å ikke sette opp skilt på grunn av at de er usikre på regelverket. 

Gi noe mer

Alf Kramer, som arbeider med kommunikasjon og forbrukeratferd, snakket om skilt og plakatering under samlingen. Det gjelder å vekke oppmerksomheten før kundene kommer til butikken og i det øyeblikket kundene ser butikken.

– Ofte ligger distriktsbutikkene alene, og da er det viktig å lokke kundene. Det er viktig at butikkene ikke bare henvender seg til lokalbefolkningen, men også til de som kjører forbi, som for eksempel hyttefolk. Et eksempel kan være å ha et skilt én til to kilometer før man kommer til butikken. Der bør man bruke store bokstaver og ha et enkelt budskap. Fortell at det er en dagligvarebutikk, navnet på butikken og når den er åpen. Bruk gjerne kontrastfarger og sett det på skrå i kjøreretningen, tipser Kramer.

Resten av detaljene kan man ta når kunden kommer til butikken.

Når kundene passerer en butikk, bør de bli fortalt hva man kan forvente å finne her.

– Gi gjerne noe mer enn forventet. I tillegg til et skilt der det står hva butikken gjør, er det lurt å ha plakater utenfor – og her er det viktig å være aktuell, sier Kramer. Hvis butikken for eksempel har fått inn årets lam, kan de fortelle om det med plakatering utenfor.

– Når kundene kommer inn, er det viktig at de ansatte tenker på mersalg. Gi kunden flere ideer til hva de skal ha til lammet.

– Er det noe man bør unngå ved skilting eller plakatering?

Saken fortsetter under annonsen

– Ja, ikke bare snakk om tilbud. Det er lurt å komme med ideer til et godt måltid. Kundene spiser med øynene.

– Egen sjarm

En annen som holdt foredrag om temaet var Laila Kile Grüner, som arbeider ved Bø Maling. Hun ønsker å påvirke butikkene til å bruke andre farger enn hvitt og sort på fasaden. 

– Det er ingen butikker som er like. Noen har gamle hus og andre har teglsteinsbygninger. Vi ser at mange butikker har valgt farger de har fra før, og følger trender uten å tenke på bakgrunnen. Det er mange butikken som er kamuflert i bakgrunnen sin.

– Er det mange kjedelige butikkfasader i Norge?

– Nei, det er det ikke. Alle har sin egen sjarm, men du skal jo prøve å få de som kjører forbi til å ikke kjøre forbi. Man må tørre å bruke farger, for da får du en reaksjon. Hver og en butikk er ulik og kan fargelegges deretter. Det viktigste er at det skal synes – og hovedinngangen er en av plassene hvor man lett kan få dette til.

– Et det noen farger man burde styre unna?

Saken fortsetter under annonsen

– Ikke putt lollipop-farger på fasaden. Det er likevel viktig å ha en synlig fasade med gode farger. 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb