Envo-systemet er et skreddersydd overvåkningssystem for å redusere strømforbruk, servicekostnader og varmetap ute i butikk.

Kiwi med nytt energiovervåkningssystem

Publisert: 22. september 2021 kl 09.07
Oppdatert: 22. september 2021 kl 09.07

De siste årene har Kiwi hatt fokus på energi og energioptimalisering og arbeidet for å kontrollere og redusere energiforbruken i sine butikker. Det hjelper Envo-systemet til med. 

– Kiwi har oppgradert sine systemer til de mest energigjerrige på markedet. De har systemer som måler hvor mye energi en butikk bruker totalt og hvor mye energi det brukes til ventilasjon og til kjøl og frys. Nå gjør butikkansatte minst mulig, og systemet gir beskjed til riktig leverandør hvis noe er galt, sier daglig leder Roy Gausaker i Envo. 

Kontroll

Envo-systemet er et skreddersydd overvåkningssystem for å redusere strømforbruk, servicekostnader og varmetap. Det er også koblet opp mot yr.no og integrert i butikkens ventilasjonsløsninger, skriver Norgesgruppen i sin bærekraftsrapport.

– Envo-systemet gjør det enklere for oss å nå målet om å redusere strømforbruket. Nå har vi full kontroll på hvordan energiforbruket er ute i butikkene. Før måtte butikkansatte ringe leverandørene selv hvis noe var galt, men det trenger de ikke nå. Vi har flyttet ansvaret fra butikkansatte til de riktige leverandørene, forklarer prosjektleder Vegar Myklebust i Kiwi.

Ifølge Gausaker har enkelte Kiwi-butikker redusert energiforbruket med 40 prosent. Han mener at man i løpet av ett år har kompensert utgiftene til Envo-systemet. 

– Envo-systemet er billigere enn hva folk tror, men prisen kommer an på hvordan du regner. Systemet er en liten bit av hele oppdateringen til Kiwi. Systemet er lønnsomt og gjør at man får kontroll på hele energiforbruket, slik at man kan drifte systemet på en helt annen måte.

Daglig leder Roy Gausaker i Envo og prosjektleder Vegar Myklebust i Kiwi.

I god rute

Ifølge Myklebust har de sett nøye på hva som er «energityvene» i butikkene. 

– Det har vært varmekabler og ventilasjon. Dette har ofte stått unødvendig på, som for eksempel på søndager da butikkene som regel er stengt. Da er det ikke nødvendig å ha på dette, siden ingen er i butikken.

Målet til Kiwi er at alle deres butikker skal få Envo-systemet, og innen 2025 skal kjeden være ferdig med å bytte ut alle kjøle- og fryseanlegg.

– Dette henger sammen med miljøambisjonen vår og til Norgesgruppen. Vi er i god rute til denne målsetningen. Med Envo-systemet håper vi også på å forlenge levetiden til anleggene. Nå ser vi hva som kan gå galt før det skjer, sier Myklebust, som ikke legger skjul på at de er fornøyde med systemet. 

– Dette systemet er enklere og raskere. Det er positivt at vi kan finne ut hvor problemet ligger, få løst det og lært av det. Gevinsten er at vi lærer hvordan vi kan bli bedre på energiforbruk. Systemet er tilpasset vårt behov, og vi ønsker å bruke minst mulig energi, men ha tryggest mulig mat, riktig klima, riktig temperatur og frisk luft ute i butikk. Dette vil både de ansatte og kundene merke positivt, mener Kiwis prosjektleder.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Dagligvarejobb