Kølapper hos Meny: – Mindre smitte, lavere skuldre
Butikksjef Sven Fjellseth mener ordningen har vært til glede for så vel kunder som ansatte.
Viktigst for fisk
– Det var sist høst vi fikk spørsmål fra driftssjefen om vi ville teste ut et slikt system. Etter konferanse med ferskvaresjefen svarte vi omgående «ja», og hadde systemet på plass før jul, sier Fjellseth.
Det er et enkelt system man benytter seg av. En holder med kønummer og et lysende skilt over ferskvarediskene. Leverandør er Smart Supply, og ifølge Fjellseth var investeringen bagatellmessig.
– Utgangspunktet var å redusere smittefaren ved at kundene ikke nødvendigvis måtte klumpe seg sammen foran diskene når de venter på tur. Vi har riktignok ikke all verdens gulvplass i denne delen av butikken, men nok til at kundene kan oppholde seg godt unna og følge med på den lysende tavlen. Det minner litt om slik det var for mange år siden. Det ble borte, og det var sikkert en grunn for det. Men det er også en god grunn til å gjeninnføre det, synes butikksjefen.
– Og nummeret gjelder uansett hvor man skal i ferskvaredisken; kjøtt, fisk eller delikatesse?
– Ja, men behovet er klart størst i fiskeavdelingen, der det brukes mest tid til blant annet filetering. Og alle ansatte i ferskvareavdelingen jobber i alle de tre delene.
Ingen negative eller sure kommentarer fra kundene om køordningen er registrert.
Bedre arbeidsmiljø
Systemet er ikke operativt til enhver tid. Det «slukkes» når kundestrømmen er veldig liten. Men ved å trykke på en knapp er det på igjen når det begynner å fylles opp.
– Særlig i forbindelse med helgehandelen er dette et nyttig verktøy nå i disse koronatider, fastslår Fjellseth.
– Hvordan er reaksjonen blant ansatte i ferskvarediskene?
– Den er udelt positiv. Med mange ventende kunder er det vanskelig å holde rede på hvem som står for tur til å bli ekspedert. Det er stressende, særlig når kundene ikke er enige seg imellom. Køordningen har ført til lavere skuldre for dem som betjener ferskvaren, sier butikksjefen.
– Tanker om å beholde dette når vi en gang kommer gjennom pandemien?
– Det vil vi vurdere. Særlig i høytider og i den travleste helgehandelen kan nok dette være et godt hjelpemiddel for både kunder og ansatte, mener Sven Fjelseth.
Men må vi først ut av pandemien. Den er i stigende grad en prøvelse. Nå skal det praktiseres to meters avstand. Og i Meny Nordstrand går alle, uten unntak, med munnbind i butikken. Også før og etter åpningstid.
Ikke sikkert den fjernes
Ifølge kommunikasjonssjef Nina Horn Hynne i Meny, har kølapper i ferskvarediskene fungert svært godt.
– Det var før jul systemet ble innført i Meny-butikkene som ønsket det. Reaksjonene har vært svært positive, forteller kommunikasjonssjefen.
– Hvor mange har valgt å ta i bruk et slikt system?
– I overkant av 50 av butikkene våre har systemer for køordning ved ferskvarediskene. Dette har vært frivillig, så det er en solid prosentandel av butikkene som har det, sier Nina Horn Hynne.
Hun viser til at køordninger har hatt mange effekter. Den opprinnelige tanken var å ta dette i bruk som et middel mot koronasmitte i travle butikker.
– Vi ser jo også at i stedet for at kundene trenger seg sammen i køene ved ferskvarediskene, kan de nå gå rundt i butikken og vente på tur. I beste fall faller de da for fristelsen til å forsyne seg med andre produkter i vårt rikholdige sortiment. Og man unngår jo all diskusjon om at «nå er det min tur» eller «jeg tror jeg var foran den herren der».
– Vil butikkene komme til å beholde systemene også etter pandemien?
– Det er opp til den enkelte, men også altfor tidlig å si. Vi kan ikke evaluere dette nå midt i pandemien, men må vente til den en gang er over. Men enkelte av dagens smitteverntiltak vil selvsagt forsvinne. Når koronaen ikke lenger er en trussel, vil man for eksempel ikke lenger finne spritdispensere i butikkene, sier Nina Horn Hynne.