– Gjennom undersøkelser og dialog med kundene ser vi at de synes det er vanskelig å vite hva de skal gjøre for å spise mer klimavennlig, sier bærekraftsdirektør Signe Bunkholt Sæter i Norgesgruppen.

Nå kan Trumf-medlemmer se sitt eget klimaavtrykk

Publisert: 6. oktober 2021 kl 13.10
Oppdatert: 13. oktober 2021 kl 10.04

Klimainnsikten er basert på klimaavtrykk utarbeidet i samarbeid med forskningsinstituttene Rise og Norsk institutt for bærekraftsforskning (Norsus), og er ett av mange tiltak i Norgesgruppens nye bærekraftstrategi.

– Gjennom undersøkelser og dialog med kundene ser vi at de synes det er vanskelig å vite hva de skal gjøre for å spise mer klimavennlig, og at de ønsker hjelp for å få det til. For å gjøre det enklere for kundene å ta klimavennlige valg i matbutikken, har vi utviklet en klimainnsikt, sier bærekraftsdirektør Signe Bunkholt Sæter i Norgesgruppen. Matvarene som handles i Norgesgruppens butikker av et Trumf-medlem, legger seg i appen og danner et grunnlag for klimaavtrykket til den enkelte kunde.

Guide

Klimaavtrykket som vises i Trumf-appen er et gjennomsnitt basert på kundens innkjøp av matvarer i Kiwi, Meny, Spar, Joker, Jacob’s, CC Mat og Nærbutikkens butikker. Klimainnsikten kan benyttes som en guide for dem som ønsker å vri innkjøpene sine i en mer klimavennlig retning. Ifølge Bunkholt Sæter regner appen ut klimautslippene per varegruppe og ikke per produkt. 

– I appen får du oversikt over hva som har høyt, middels og lavt klimautslipp, slik at kundene lære av dette. I appen kan man få oversikt over handelen tilbake til 2019 eller måned for måned, sier hun. Klimainnsikten baseres på klimautslipp fra mer enn 720 grupper av matvarer. Drikkevarer som vann, brus og øl er ikke inkludert.

Tilgjengelig i kundeapper?

Det svenske forskningsinstituttet Rises nyutviklede norske klimadatabase baserer seg på ISO-standardiserte livsløpsanalyser i produksjon og beregningen av klimaavtrykket på matvarene.

– I appen kan du ikke søke opp et konkret produkt og se om det er klimavennlig. Hensikten er at den skal gi kundene en indikasjon. Klimainnsikt-appen er kun tilgjengelig for Trumf-medlemmer, og tanken er at de ulike kjedene til Norgesgruppen kan bruke dette i sine kundeapper. 

– Bidra til å veilede

– Hvis en kunde ikke er Trumf-medlem, men ønsker å ta en grønnere valg. Hva bør man tenke på?

– Kunden kan se etter klimamerkede produkter i butikken. Det er noen leverandører som har det på sine produkter, som for eksempel Toro. Det viktigste er å spise i henhold til de norske kostholdsrådene; spis mye frukt og grønt, spis grovt og spis protein i form av både kjøtt, fisk og planter, råder hun.

– Det er ikke alle som husker kostholdsrådene, og derfor håper vi denne appen kan bidra til å veilede de som ønsker det. 

Flere tilbakemeldinger

– I en pressemelding skriver dere at dette en betaversjon og at dere oppfordrer Trumf-medlemmer til å komme med sine tilbakemeldinger. Har dere fått noen?

Saken fortsetter under annonsen

– Vi har fått en del tilbakemeldinger, både fra Trumf-medlemmer og fra leverandører. I en enkel undersøkelse vi nettopp har gjennomført, svarer nærmere seks av ti at de er fornøyde eller svært fornøyde med tjenesten, sier Norgesgruppens bærekraftsansvarlige.

Dette er en tilbakemelding Norgesgruppen har fått fra kundeundersøkelsen:

«Jeg blir mer bevisst på hvordan jeg kan bidra til mindre miljøutslipp og får ideer på alternative produkter. Ante ikke at vårt familieforbruk var så lite miljøvennlig. Jeg fikk lyst til å endre mine matvaner.»

– Hva vil skje videre med appen?

– Nå skal vi videreutvikle den løpende basert på innspill. Vi har tett dialog med Rise og Norsus om alle varegruppene, og vi har også dialog med produsentene. Vi skal etter hvert oppdatere appen årlig, men vi vil følge den tettere opp i begynnelsen, forteller hun og legger til at appen i tillegg til klimainnsikten har en kostholdsinnsikt som kundene kan se på.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb