Meny tror julehandelen vil ligge på omtrent samme nivå som i fjor, Extra forventer en stor julehandel i år, og Kjøpmannshuset forventer en mer normal julehandel enn den de hadde i fjor.

Slik forbereder butikkene seg til julehandelen

Publisert: 3. desember 2021 kl 09.12
Oppdatert: 3. desember 2021 kl 09.12

Virke anslår at nordmenn vil handle mat og drikke for 27,6 milliarder kroner i løpet av julehandelen, noe som i snitt utgjør 5.120 kroner per person. 

Det er 12 prosent mer enn normålåret 2019, men en nedgang på 7 prosent fra i fjor, da det ble rekordvekst i norske butikker. 

– Det er ikke uventet at julehandelen i dagligvarebutikkene går noe ned i år sammenlignet med fjorårets opptakt til julen, som var preget av mindre sosialt samvær, avlyste julebord, flere måltider hjemme og stans i grensehandelen, sier Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke, i en pressemelding. 

– Lange tradisjoner

Kommunikasjonssjef Nina Horn Hynne i Meny tror julehandelen vil ligge på omtrent samme nivå som i fjor.

– Vi oppfordrer kundene til å følge de lokale og nasjonale retningslinjene, samt å fortsette med de gode rutinene de har innarbeidet.

– Hvordan forbereder butikkene deres seg til julehandelen?

– Vi har lange tradisjoner med å forberede til julehandelen og andre høysesonger. I Meny handler det om å ha et rikt utvalg, ikke minst av norske kvalitetsvarer, lokalmat og massevis av tilbehør, samt skape matglede, gi matinspirasjon og ha dyktige fagarbeidere som kan guide kundene og bistå dem med å få akkurat det de trenger. Det handler selvfølgelig også om å ha gode planer, de rette varene og riktig bemanning, sier Horn Hynne, som per nå ikke er redd for å bli utsolgt for noen julevarer.

Hektisk tid

Også Extra-butikkene forventer en stor julehandel i år.

– Her planlegger Extra-butikkene julehandelen med å få på plass rett bemanning, store bestillinger, god butikkstandard, god opplæring, samt synliggjøring av kjedens kampanjer og markedsmateriell. Det er dessuten viktig at man har det gøy på jobb, selv om julen helt klart er en veldig hektisk tid for alle som jobber i butikk, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Verlo Alisøy i Coop. 

Ifølge Verlo Alisøy benytter butikkene salgstall fra tidligere år for å bestille riktig mengde og til å plassere varer på rett plass i butikken til rett tid.

– For eksempel selges det mer mel og sukker i starten av desember når alle skal i gang med bakingen, og mindre av dette rett før julaften. Rett før julaften går det derimot mye julegodteri og julesnacks. Per nå er det ingen julevarer som ser ut til å bli mangelvare, sier Coops kommunikasjonsrådgiver, som oppfordrer kundene til å følge råd og retningslinjer for smittevern som måtte gjelde i november og desember. 

Normal julehandel

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Kjøpmannshuset har omsetningen i dagligvarehandelen stabilisert seg etter at grensene åpnet igjen. De forventer en mer normal julehandel enn den de hadde i fjor.

– Butikkene forbereder seg som tidligere og bygger opp slik at de dekker høyere etterspørsel etter enkeltvarer og pynter butikkene til jul med budskapet om Julevibber. De ansatte må sørge for rene og velfylte butikker og ta godt imot kundene, sier Roy Hval. 

– Vi anbefaler alle kunder å følge de nasjonale tiltakene og anbefalingene som gjelder, og samtidig sette seg inn i de lokale tiltakene som enten er anbefalt eller pålagt. Vi anbefaler også alle, både ansatte og kunder som ikke har vaksinert seg ennå, om å gjøre det. 

– Bugner av gode varer

Ifølge kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi er dette en hektisk tid for butikkene, men kjeden er godt forberedt.

– Vi skal vinne kundene med de beste produktene, blideste medarbeiderne og laveste prisene. Butikkene bugner av gode produkter, og de dyktige medarbeiderne våre skal sørge for at kundene får en rask og hyggelig handel, sier Aakvaag Arvin, som oppfordrer kundene til å følge nasjonale og kommunale retningslinjer, god håndhygiene og holde seg hjemme hvis de er syke. 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb