Billigst: I en julehandel preget av dyrtid betyr Xtra-serien enda mer enn før for Extra og driftssjef Andreas Ruud.

– Vi skal vinne julen

Publisert: 7. desember 2022 kl 09.10
Oppdatert: 7. desember 2022 kl 09.10

Enkelte varer gjorde sitt inntog for lenge siden, noen er på vei inn nå, og de siste er ikke så langt unna

Men hvordan vil den dyrtiden vi er inne i påvirke julehandelen? Blir det bare et jag etter de rimeligste produktene, eller vil man unne seg det beste uansett pris denne ene gangen i året? Andreas Ruud, driftssjef i Extra, mener selve julemiddagen er hellig i så måte, men at oppkjøringen til jul nok vil bære preg av at kundene starter forsiktig med de rimeligste produktene.

Alltid billigst

– Men det behøver ikke være noen sammenheng mellom pris og kvalitet, sier Ruud. 

– Vår rimeligste ribbe, Xtra, er blitt «best i test» tidligere år, så her er det viktig at kundene prøver seg frem og velger det de trives best med, både smaken og prisen.

Handelen med de typiske juleproduktene har allerede vært i gang en stund, mener driftssjefen.

– Allerede tidlig i november begynner det å gå en del ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og andre typiske julemiddager. Mange vil ha en forsmak på julen, men kundene ser nok mer på pris før jul enn når det gjelder selve julemiddagen.

Kjedens to rimeligste produkter, Xtra-serien og Coop-serien, er sentralt plassert når vi møter Ruud i den nyåpnede butikken på Grorud.

– Hva gjør dere hvis Xtra-ribben blir utsolgt? Er dere da mindre konkurransedyktige på pris?

– Nei, i så fall setter vi ned prisen på den nest billigste ribben til nivået Xtra-ribben var på. Som oftest vil det være fra Coop-merket. Og skulle den gå tom, vil vi prise ned fra neste produkt.

Tidlig ute

Når vi skriver desember, er det stort sett for sent å komme med nye bestillinger av de typiske julevarene.

– Bestillingene ble lagt inn tidligere i høst. Slik er det alltid, men vi har solid erfaring slik at vi treffer volumet godt, inkludert forventet vekst, forsikrer Andreas Ruud.

– Men litt ekstra vanskelig i år med galopperende kostnader på nesten alle områder?

Saken fortsetter under annonsen

– Vi har sett en god stund at de rimeligste produktene har hatt en god utvikling. Xtra-serien vår har hatt en omsetningsøkning på over 30 prosent i høst. Også Coop-serien har en solid utvikling. Noe av denne effekten vil vi nok også se i julehandelen.

– Så det er naturlig å fremme de rimeligste produktene i butikkene?

– Vi skal i hvert fall ikke gjemme dem bort. Vi er stolte av å selge billige varer og skal eksponere dem på gode salgsplasser i butikkene. Vi er jo en lavpriskjede. Og når kvaliteten i tillegg er så god, fortjener de å få sin fortjente plass, synes driftssjefen.

Extra god jul

Ruud er overbevist om at det blir en god jul sett med butikkøyne. Extra bra, som han liker å uttrykke det.

– Én måned før jul ser vi at omsetningen er svært god. Mange tester både middager, bakst og marsipan i god tid. For ikke å snakke om julebrus. Der har det vært en eksplosjon. Nå tror jeg vi fører over 14-15 merker, noe som er rekord.

– Prisnivået ligger skyhøyt over fjoråret, rundt 12 prosent?

Saken fortsetter under annonsen

– Ja, det er høyere enn tidligere, men prisveksten i Norge på dagligvarer er lavere enn i våre naboland.

– Det diskuteres mye hvor økningen blir av. Hvordan har bunnlinjen utviklet seg i Extras butikker?

– Den er gått noe ned, som forventet. Det er spesielle tider og mye oppmerksomhet mot økte kostnader for kundene med økning for strøm, drivstoff, renter og dagligvarepriser.

– Legger ikke prisveksten en demper på kjøpelysten?

– Den vrir omsetningen mot rimeligere varer i førjulstiden. Men i selve julehelgen velger nok kundene etter ganen og ikke etter lommeboken, noe som er en fordel for oss. I hele oppkjøringen til jul har vi kunnet forsyne forbrukerne med de rimeligste produktene med topp kvalitet. De som er fornøyde med handleopplevelsen i forkant av julen, vil komme tilbake og gjøre julehandelen i Extra. Vi pleier alltid å øke markedsandelen vår i desember.

– Hvordan blir årets julefight?

– Vi går selvsagt for seier, erklærer Andreas Ruud.

Saken fortsetter under annonsen

­

Blir vi utsolgt for den billigste ribben, setter vi ned prisen på den nest billigste.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb