Adskilt: – Det viktigste man må huske på, er at all sameksponering med øl er forbudt, sier kjøpmann Iren Mardal i Rema 1000 Tøyen.

Eksponering av alkohol: – Det er strenge regler

Publisert: 22. mars 2023 kl 07.42
Oppdatert: 22. mars 2023 kl 07.47

Nylig fikk en dagligvarebutikk i Skien påpakning fra kommunens kontrollører etter å ha satt ut en pall med øl på en endereol. Kontrollørenes dom lød på ulovlig reklame, og belønnet butikken med en prikk i boka. Får du tolv prikker i løpet av to år, inndras salgs- og skjenkebevillingen.

Men hva hadde kjøpmannen gjort feil? Dagligvarehandelen tok turen til kjøpmann Iren Mardal i Rema 1000 Tøyen for å få opplæring i eksponeringsregelverket.

Ingen sameksponering

– Det viktigste man må huske på, er at all sameksponering er forbudt. Det betyr at du for eksempel ikke kan eksponere øl og peanøtter sammen, forteller Mardal, som har lært av egen erfaring.

– I butikken jeg hadde før denne, hadde vi eksponert spekemat for tett opp til ølavdelingen, og det reagerte kontrollørene på.

– Ble det en prikk i boka?

– Nei, vi fikk en anmerkning, og rettet oss naturligvis etter veiledningen.

Skal stå samlet

Ifølge Handelens ølsalgsråd, skal det mye til før reklameforbudet vil være til hinder for vareplasseringen. Men kontrollørene slo altså ned på utstillingen til dagligvarebutikken i Skien, der kjøpmannen hadde plassert en pall med øl på en endereol. Det er ikke nødvendigvis ulovlig, men kommer an på hva den peker mot.

Iren Mardal forklarer:

– Hos oss kan jeg for eksempel ikke sette ut en eksponering på siden av ølkjølen vår. Den vil da peke ut i en annen varekategori, og da regnes det som reklame.

– Her gjelder det å holde tunga rett i munnen!

– Ja, det er strengt, og etter min erfaring er de ekstra strenge i Oslo, fastslår hun.

Forvekslingsfare

Saken fortsetter under annonsen

Et annet punkt i regelverket, gjelder forvekslingsfare.

– Det betyr at du ikke har lov til å sette alkoholfritt øl i samme kjøl som alkoholholdig, forklarer kjøpmannen.

– Samtidig agiteres det i enkelte organisasjoner og partier på Stortinget for å pålegge butikkene å ha alkoholfritt øl kaldt på lik linje med alkoholholdige varianter?

– Ja, men det blir ingen utfordring for oss om det vedtas. Vi har hatt det alkoholfrie ølet i eget kjøleskap siden vi åpnet, sier Mardal og peker over på et kjøleskap i naboavdelingen.

På trygg avstand, med andre ord.

Må gå kurs

– Hvordan jobber dere ellers med alkoholhåndtering?

Saken fortsetter under annonsen

– Alle ansatte må gå kurs i regi av Rema 1000, så de er godt kjent med regelverket. Det ikke minst aktuelt i kassen, der vi skal sjekke legitimasjon og selfølgelig ikke selge alkohol til synlig berusede personer.

– Hva med langing?

– Det har vi veldig lite av her, heldigvis. Vi har ingen ungdomsskoler eller videregående skoler i umiddelbar nærhet, så det er generelt lite ungdom rundt butikken. Befolkningssammensetningen på Tøyen innebærer dessuten at en del yngre ikke drikker av religiøse årsaker, forteller Mardal.

Regelverket
Alkoholloven setter begrensninger med hensyn til hvordan alkoholholdige varer kan plasseres i butikken. Begrensningene knytter seg til reklameforbudet, tidsbegrensningene og forvekslingsfaren. Når det gjelder forvekslingsfaren, følger det av forskrift om omsetning av alkoholholdig drikk § 3-3 at alkoholholdig vare ikke skal plasseres slik at den kan forveksles med alkoholfri og alkoholsvak drikke. Alkoholloven inneholder maksimumsrammer for når det er anledning til å selge alkoholholdig drikk, og innenfor denne rammen kan den enkelte kommune fastsette regler for når det skal være tillatt å selge alkohol. I de fleste tilfeller er salgstidene for alkohol kortere enn butikkens åpningstid. Den tredje begrensningen er knyttet til alkohollovens reklameforbud, jf. alkoholloven § 9-2 og forskriftens § 14-2. Det skyldes at reklamebegrepet skal forstås vidt, slik at det også omfatter plasseringen av alkoholholdig drikk i butikkene. Kilde: Handelens ølsalgsråd

Ulovlig: Denne pallen med øl sto for seg selv ved en endereol. De likte ikke skjenkekontrollørene fra kommunen. Foto: Skien kommune

­

Ledige stillinger – Dagligvarejobb