Meny Løren er én av tre testbutikker som tester ut papirpose istedenfor plastpose i frukt- og grøntavdelingen. F.v. bærekraftsjef Kenneth Skauge, kjøpmann Thomas Skogmo, kassaleder Baljit Kaur og frukt- og grøntansvarlig Jarl Jernes Svarstad.

Foto

Martine Furulund Frøjd

Fra plastpose til papirpose

Publisert: 2. mai 2023 kl 09.09
Oppdatert: 2. mai 2023 kl 09.09

Meny tester nå ut å bytte plastposer med papirposer i frukt- og grønnsaksavdelingen, erstatte posene til brød med papir og ser på tiltak for å redusere plast i ferskvaredisken. I tillegg vil kjeden på sikt erstatte plastbegre i ferskvaredisken og salatbaren.

– Det er for mye plast, og derfor har vi sett på tiltak. Salg av plasthandleposer er redusert med 17 posent, men vi må redusere mer. Mye handler om kundenes tankesett. Vi måtte se på hvilken type plast som havner lettest i naturen, og ifølge Rydderapporten fra Hold Norge Rent var små poser høyt på listen, sier bærekraftsjef Kenneth Skauge i Meny.

Dilemma

Skauge forteller at det er flere dilemmaer knyttet til valget mellom plast og papir. Ett av dilemmaene er at det tar mer energi å produsere papir enn plast.

– Et annet dilemma er at papir er tyngre og større enn plast, så vi har måttet veie dette opp mot hverandre. Siden plastposen fort kan havne i naturen, var det naturlig for oss å se på en løsning der. Vi går steg for steg for å se på hva vi kan gjøre for å redusere plastforbruket.

Noen av tilbakemeldingene Meny og butikkene har fått er at posene er litt små.

De første butikkene som har testet ut papirpose i frukt- og grøntavdelingen er Meny Ringnes Park, Meny Løren og Meny Lillo gård i Oslo. Å bytte ut plast med papir er noe kjeden vil gjøre gradvis, og om testen er vellykket, vil det bli rullet ut i flere Meny-butikker.

– I april og mai skal vi ha kundeundersøkelse i disse tre butikkene. Vi har fått testet ut i en måneds tid om papirposen fungerer. Vi fikk tilbakemelding fra flere kunder som trodde vinduet på papirposen var laget av plast. Dette måtte vi overkommunisere til kundene, siden vinduet er laget av cellulose, og skal kildesorteres som papir.

– Hva slags tilbakemeldinger har dere fått fra testbutikkene?

– Vi har også fått tilbakemelding på at posene er litt for små, noe vi kommer til å endre videre i testen, sier bærekraftsjefen, som forteller at hele prosjektet vil redusere plastforbruket med 100 tonn for Meny-kjeden.

Fornøyd

Frukt- og grøntansvarlig Jarl Jernes Svarstad hos Meny Løren synes papirposene er positivt, men skulle ønske at de var større.

– Det har vært litt blandede følelser hos kundene, men de fleste er positive. Vi får stadig spørsmål om hvor plastposene er, for det har blitt færre punkter med poser i frukt- og grøntavdelingen. Jeg synes posene burde vært større, for det er ikke plass til enkelte varer som for eksempel purre og mange poteter. Da kan det hende at kundene ikke plukker med seg like mye som de hadde ønsket.

– Har dere sett en nedgang i salget?

Saken fortsetter under annonsen

– Det er litt vanskelig å måle, siden vi har vært stengt i et par uker på grunn av oppussing, sier Jernes Svarstad.

Kjøpmann Thomas Skogmo hos Meny Løren er veldig fornøyd med å være én av tre testbutikker.

– Vi er med på alle tester vi kan være med på. Dette er et relevant tema og en endring som vil skje på sikt. Det er allerede mange produkter i frukt- og grøntavdelingen som tidligere hadde plastemballasje som nå har papir. Så det er gøy å være tidlig ute, sier Skogmo.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb