Legger mer i kurven: Når kunder får høre kjent musikk i dagligvarelokalene, stiger handlelysten. Forsøk gjort i Norge har vist tildels betydelig salgsvekst.

Penger å hente: Musikk i butikk

Publisert: 12. mai 2023 kl 08.39
Oppdatert: 12. mai 2023 kl 08.39

Førsteamanuensis Klemens Knöferle på BI i Oslo forsker på sensorisk markedsføring, med andre ord hvordan sanseinntrykk påvirker forbrukernes valg. Han er overrasket over at ikke det spilles mer musikk i norske dagligvarebutikker.

10 prosent salgsvekst

I 2014 gjennomførte Knöferle og kollegene hans et eksperiment i seks dagligvarebutikker i Oslo, samtlige brustadbuer med en maksimal salgsflate på 100 kvadratmeter. De observerte kundenes adferd i en butikk under visse forhold, og endret deretter forholdene da nye mennesker kom inn – ved å spille musikk.

Dagligvarehandelen har vært i kontakt med Klemens Knöferle, som sist uke ikke hadde mulighet til å svare på spørsmål. Men i et ferskt intervju med Tonos nettsted «Musikken forsterker», sier han følgende:

– Et interessant funn var da vi fant ut at rask musikk fikk folk til å kjøpe mer i små matbutikker.

På forhånd antok forskerne at folk ville bli stresset og handle mindre når det ble spilt rask musikk i små, trange lokaler. I stedet skjedde det stikk motsatte: salget økte med hele 10 prosent!

Ikke hva som helst

Ifølge Knöferle er musikk i dagligvarebutikker mer utbredt i utlandet, og spør seg om hvorfor ikke flere satser på det samme i Norge. Og han stiller seg gjerne til disposisjon dersom det er dagligvarekjeder som ønsker å finne ut av hvilken betydning bakgrunnsmusikk kan ha for adferden i deres butikker.

Annen forskning har for øvrig vist at man ikke kan spille hva som helst av musikk. Kundene responderer mest på musikk de kjenner, og spillelisten bør også helst harmonere med imaget til butikken. Å spille hele katalogen til Motorhead i en Coop Mega-butikk, eller helt tilfeldig valgte låter med alt fra opera til reggae, gir ikke nødvendigvis økt salg. I noen tilfeller kan man oppleve det motsatte.

Må ha tillatelser

Tono, som forvalter de økonomiske rettighetene til opphavspersonenens musikkverk i Norge, håper også at norske dagligvarekunder får høre mer musikk i fremtiden.

– Med en Tono-tillatelse står virksomheter fritt til å velge og vrake i både kjent og ukjent musikk fra hele det verdensrepertoaret av musikk som Tono forvalter, opplyser kommunikasjonsdirektør Willy Martinsen i Tono til Dagligvarehandelen.

Det er imidlertid ikke nok med en Tono-tillatelse, for også Gramo, som forvalter rettighetene til plateselskapene, skal ha en godtgjørelse.

Ikke så kostbart

Saken fortsetter under annonsen

– Med to organisasjoner som skal ha sitt, så blir det vel kostbart?

– Prisene våre baserer seg på lokalets størrelse. For en butikk på 100 kvadratmeter koster det til sammen noen få tusenlapper. 1376 kroner til Tono. Om butikken har åpent seks dager i uken tolv måneder, koster Gramo-tillatelsen 2018 kroner. Da blir det 3394 kroner totalt for musikkrettighetene. Det er ikke mange kronene per dag for å kunne spille hva man vil hele året av kjente og ukjente sanger, fremholder Martinsen.

For dem som vil regne seg til kostnadene ved å spille musikk i sin butikk, ligger det kostnadskalkulatorer ute på nettsidene både til Tono og Gramo.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb