Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Spørreundersøkelse

8 av 10 bensinstasjoner forventer vekst i etterspørselen etter hurtiglading

Publisert: 13. februar 2020 kl 09.59
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51
Samtidig er det bare 1 av 10 forhandlere som vil etablere hurtigladetilbud på kort sikt. Virke Servicehandel peker på tre konkrete tiltak som avgjørende for å få fart på ladeutbyggingen.
 
De siste årene har det vært en sterk vekst i antall elbiler, og det er anslått at det i 2025 vil være 800.000 elbiler på norske veier. Elbilforeningen og Naf har beregnet behovet at det må bygges et sted mellom 5000 og 8000 hurtigladere de nærmeste årene for å unngå kapasitetsproblemer og lange ladekøer.
 
Virke Servicehandel har gjennom en ny spørreundersøkelse kartlagt hvordan den norske bensinstasjonsbransjen er rustet i møte med endringene når det gjelder vekst i antall elbiler. Overgangen fra bensinstasjoner til energistasjoner med tilbud om hurtiglading vil være viktig for å beholde bransjens posisjon som bilistenes førstevalg langs vei. 
 

Funnene fra spørreundersøkelsen viser at:

  • 77 prosent av norske bensinstasjonsforhandlere forventer økt etterspørsel etter hurtiglading i eget område de neste seks månedene. Det er forhandlerne i region Viken, Trøndelag og innlandet som i størst grad forventer vekst i ladeetterspørselen. Blant de spurte i Møre og Romsdal, Troms og Finnmark er det bare henholdsvis 64 og 58 prosent som forventer økt etterspørsel.  
     
  • Knappe 9 prosent av de spurte som ikke har etablert tilbud om hurtiglading på egen eller egne stasjon(er), svarer det er sannsynlig at de vil etablere tilbud i løpet av de nærmeste seks månedene. 68 prosent av de spurte oppgir «svært usannsynlig» eller «lite sannsynlig» på samme spørsmål. 20 prosent svarer «ikke sikker». 
     
  • Den største barrieren mot etablering av hurtigladetilbud på egen stasjon er økonomi. 60 prosent av de spurte oppgir at de samlede investeringskostnadene ved etablering av ladetilbud er for høye sammenlignet med forventet inntjening. Nærmere 1 av 3 spurte (31 prosent) oppgir også at forventet inntjening er for lav sammenlignet med risikoen investeringen innebærer.

Tre tiltak

Spørreundersøkelsen avdekker et stort gap mellom alle som oppgir at de forventer økt etterspørsel etter hurtiglading, og de som faktisk har planer om å imøtekomme etterspørselen gjennom å etablere nye hurtigladetilbud. Virke Servicehandel mener det er tre tiltak som er spesielt avgjørende for å få fart på ladeutbyggingen langs norske veier: 

  1. Det må sørges for bedre tilgang på grunnleggende infrastruktur for fremføring av elektrisitet.

    Mange steder er det ikke tilgjengelig tilstrekkelig el-infrastruktur for etablering av hurtigladetilbud for elbiler. Ved etablering medfører dette at bensinstasjonsforhandlere må betale for graving, kabling og eventuelt nye nettstasjoner (ofte omtalt som anleggsbidragskostnad) i fravær av at nødvendig infrastruktur for fremføring av tilstrekkelig elektrisitet er besørget av nettselskapene i samarbeid med det offentlige. Virke Servicehandel ber myndighetene sørge for at det offentlige tar et større medfinansieringsansvar når det gjelder anleggsbidragskostnader. 
     
  2. Prismodellene for strøm må legges om gjennom en endring av dagens effekttariffmodell. 

    Gjeldende prismodeller på elektrisitet innebærer at tilbydere av hurtiglading for elbiler må betale nettleie som inkluderer et effektledd (i kroner) per kW per måned. Den høyeste effektbelastningen per måned er dimensjonerende for beløpet som må betales i nettleie. NVE har selv beskrevet at dagens tarifferingsperiode (måned) gir uheldige utslag for hurtigladetilbud i distriktet. Virke Servicehandel ber myndighetene sørge for at den månedlige avregningsperioden for høyeste effektbelastning erstattes med en modell der effektbelastning avregnes basert på løpende uttak. Dette i tråd med forslaget NVE nylig har lansert gjennom et nytt høringsnotat. 
     
  3. Kommunene må få opp tempoet når det gjelder søknadsbehandling.

    Etter Plan og bygningsloven er det kommunene som er ansvarlig for saksbehandling ved søknader om etablering av nye hurtigladetilbud. Mange medlemmer rapporterer også om at kommunenes saksbehandlingstid varierer stort, og at dette i enkelte tilfeller medfører betydelige forsinkelser i forbindelse med planer om etablering av nye og/eller flere ladetilbud.  Virke Servicehandel mener kommunene må få opp tempoet når det gjelder søknadsbehandling og at det bør vurderes å innføre en egen «fast track» i behandlingen av søknader om etablering av ladetilbud. Man bør også vurdere å unnta etablering av enkle installasjoner fra søknadsplikt.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb