Fremskrittspartiet ønsker å likestille dagligvarebutikker, kiosker og bensinstasjoner med hensyn til salg av svake alkoholholdige drikkevarer. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Frp sier ja til ølsalg på kiosker og bensinstasjoner i nytt forslag

Publisert: 28. mai 2020 kl 08.31
Oppdatert: 28. mai 2020 kl 12.15

Virke Servicehandel støtter kravet og mener dagens salgsbevillingsforbud for servicehandelen undergraver prinsippet om konkurranse på like vilkår i det samlede dagligvaremarkedet.  

– Det samlede dagligvaremarkedet består av dagligvarebutikker, kiosker og bensinstasjoner. Bransjene henvender seg til de samme forbrukerne med helt eller delvis overlappende vareutvalg. For oss er det uforståelig at myndighetene gir dagligvarenæringen enerett på å tilby forbrukerne en komplett handlekurv. Dette strider mot prinsippet om konkurranse på like vilkår og samsvarer dårlig med Stortingets ønske om flere og sterkere utfordrere i det samlede dagligvaremarkedet, sier Leder av Virke Servicehandel Iman Winkelman i en pressemelding. 

Lagt inn forslag

Gjennom alkoholforskriftens paragraf 3-4 er det per i dag nedlagt et statlig forbud mot at kiosker og bensinstasjoner kan få innvilget søknader om salgsbevilling for drikkevarer med over 2,5 volumprosent alkohol. Dette ønsker Frp nå å endre på. I forbindelse med Stortingets behandling av regjeringens forslag om utvidede åpningstider for Vinmonopolet har Frp lagt inn følgende forslag: 

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å tillate kommunene å si ja til søknader om salgsbevilling, også når søknaden fra servicehandelsbedrifter.»

I praksis innebærer det at man likestiller dagligvarebutikker, kiosker og bensinstasjoner med hensyn til salg av svake alkoholholdige drikkevarer.  

Utdatert

Frps begrunnelse for forslaget er blant annet at den teknologiske utviklingen har medført at dagens salgsbevillingsforbud fremstår som utdatert. Digitale dagligvareaktører som eksempelvis kolonial.no kan benytte kiosker og bensinstasjoner som utleveringssteder for alkohol, samtidig som utsalgsstedene har forbud mot omsetning av den samme varen. De digitale dagligvareaktørene kan også levere øl rett hjem på døren til norske forbrukere. Argumentet for å begrense tilgjengeligheten gjennom å nekte kiosker og bensinstasjoner muligheten for å omsette alkoholsvake drikker er derfor ikke lenger til stede. 

Winkelman mener kommunal beslutningsrett i spørsmålet om tildeling av salgsbevilling for svake alkoholholdige drikkevarer vil legge til rette for at man kan ta gode lokale hensyn i vurderingen av hvilke kiosker og bensinstasjoner som bør kunne gis adgang til salg av alkoholsvake drikker.

– Hvor realistisk tror du det er at Frps forslag går gjennom? 

– Vi setter stor pris på at man fra rikspolitisk side er oppmerksomme på viktige saker av stor betydning for vår bransje, og mener Frp begrunner sitt forslag på en god måte gjennom måten partiets merknader i forbindelse med innstillingen til endringer i alkoholloven er utformet på. Flertall for saken er krevende å oppnå på kort. Samtidig opplever vi at flere partier ser utfordringene med dagens salgsbevillingsforbud, og erkjenner at det ikke lenger er hensiktsmessig å videreføre en regulering som gjør det vanskelig å ta gode lokale hensyn i områder der servicehandelsbedrifter representerer et av få gjenværende servicetilbud til lokale innbyggere, sier Winkelman til Dagligvarehandelen. 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb