Snuser på smaksforbud
– Snus er en viktig varegruppe for oss. Det har vi ikke minst sett nå under pandemien, der økt salg av tobakk bidratt til å redde en god del servicehandelsbedrifter, sier Iman Winkelman i Virke Servicehandel.
Halvert omsetning
Allerede før koronapandemien hadde foreningen startet arbeidet med en analyse av snussalgets betydning for kiosker og bensinstasjoner. Bakgrunnen var politiske krefter som ønsker å forby smakstilsetninger i snus.
– Vi har merket oss at enkelte partier har tatt til orde for det. Skulle vi få et smaksforbud i Norge, men ikke Sverige, vil det få store konsekvenser for bransjen. Særlig vil det være uheldig i de grensenære områdene der kundene fortsatt vil ha tilgang på snus med smak.
– Hvor alvorlig ser du på dette?
– Det er en høyst reell bekymring. Vår analyse tilsier at et forbud vil medføre underskudd i store deler av bransjen. Da blir konsekvensen flere automatpumper og at man setter trygge arbeidsplasser i fare, hevder han.
Én av fem får problemer
Ifølge analysen vil mer enn hver femte stasjon (22,8 prosent) gå fra positivt til negativt driftsresultat dersom man får 50 prosent reduksjon av omsetningen av snus. Dette tilsvarer ifølge Virke Servicehandel reduksjonen dersom norske politikere forbyr snus med smak som har vært foreslått.
Negativt driftsresultat vil over tid lede til at virksomheten må avvikle sin virksomhet eller går konkurs.
– Men hvordan er dere kommet frem til en omsetningsnedgang på 50 prosent ved innføringen av et smaksforbud?
– Det er et betimelig spørsmål. Og nei, vi vet ikke nøyaktig hvor mange som vil gå over til smaksfri snus, om noen vil slutte, begynne med andre nytelsesmidler eller handle i Sverige. Vi mener likevel at en halvering av omsetningen er reelt. Det kan bli mer, og det kan bli mindre, men uansett vil det innebære en vesentlig nedgang på forhandlernivå, understreker Iman Winkelman.
Lett å selge
Virke Servicehandel-sjefen peker på flere årsaker til at snus er en viktig vare i bransjen.
– Produktene har en hyggelig brutto, tar lite plass og krever minimalt med handling. Bruttoen på en hamburger er kanskje bedre, men å produsere og selge en burger tar mye mer tid.
Estimater viser at et gjennomsnittlig snusskap bidrar med 200.000-300.000 kroner i fortjeneste for det enkelte utsalgsstedet. I en bransje der svært mange regnskapsmessig ligger tett på «break even», er det små utslag som skal til før man dupper under den røde streken.
– Vi må selvfølgelig regne med nye initiativ som har til hensikt å bedre folkehelsen. Men i en åpen verden der internett og dagsturer er innenfor rekkevidde for store deler av befolkningen, er virkningen av slike tiltak svært begrenset, poengterer Iman Winkelman.
Denne saken står på trykk i ukens utgave av Servicehandelen, et redaksjonelt bilag fra Dagligvarehandelen.