Hva nå lille land?
Det er ikke så alt for lenge siden livet var helt normalt for de aller fleste av oss og korona var noe som skjedde nedover på kontinentet og i Kina. Ikke her. Selv da publikum ble utestengt fra Kollenarrangementene var det enkelte som ikke tok poenget.
De siste ukers hurtige spredning av koronasmitte tegner bud om noe annet. Etter at regjeringen lanserte diverse tiltak har det godt opp for de aller fleste at det er lenge til livet blir som normalt.
Stor uro i finansmarkedene og manglende evne til global regulering av oljeproduksjonen skaper ytterligere usikkerhet for norsk økonomi gjennom lav oljepris. Mange bedrifter har varslet permitteringer, spesielt i reiseliv og i servicebransjene. Barnehager og skoler er stengt og mange er rett og slett sendt hjem. Tross dette er vi langt bedre skodd enn de aller fleste land i verden!
Hodet kaldt og hjertet varmt er det noe som heter. Det tror jeg blir viktig i ukene og månedene som ligger foran oss.
Dagligvarehandelen og alle som jobber i den representerer kritiske samfunnsoppgaver. Norsk helsevesen tar seg av de som blir syke, dere sørger for att det er mat på bordet. Hva blir viktig nå, og hva blir viktig på arbeidsplassen? Mye er allerede på plass, dagligvarekjedenes beredskapsplaner er allerede synlige, hyppigere renhold, desinfiseringsdispensere i lokalene m.v.
Alle butikker bør ha en krisestab, med det mener jeg at butikkleder, en tillitsvalgt og verneombudet bør sette av en halv time hver dag til et møte for sammen å fange opp hva som fungerer bra og hva må gjøres noe med fra dag til dag. En krisestab er vesentlig for å begrense smitteeksponering og trygge medarbeidere. Å involvere ansatte er viktig. Det må være mulig for medarbeidere å spille inn til krisestaben saker eller områder de mener ikke fungerer. For at en krisestab skal fungere optimalt må den også sørge for å informere ut til alle ansatte jevnlig om hvilke tiltak og forbedringer som iverksettes.
Det må legges til rette for at førstelinja fungerer bra. Fra forbundets side bruker vi nå våre kanaler og nettverk til å sørge for at myndighetene fortløpende tar tak i problemer som måtte oppstå underveis og forstår hvilken enorm innsats som nå legges ned. Vi har dialog med arbeidsgiverorganisasjonene og diskuterer også med dem hvordan vi løser utfordringene framover. Vi skal gjøre vårt for at forbrukerne forstår den spesielle situasjonen dere står i og viser hensyn i butikken.
Vi kan prioritere bort mye, men handle må vi. Det er i butikken folk flest som oftest møtes, nå på en armlengdes avstand. Disse møtene er limet i lokalmiljøene våre. Derfor er tryggheten til medarbeidere, og tryggheten ansatte sprer ekstremt viktig for samfunnet. Vi må bidra til at hverdagslivet går sin gang.
La oss i fellesskap ta fram det beste i oss!