Jubelbruset må vente
Bransjen smilte ikke. Lekkasjen av handel, arbeidsplasser og verdiskaping til våre naboland, krever langt sterkere lut enn dette.
For tiden lever dagligvarebransjen i selve fasit for hvordan det hadde sett ut uten grensehandel. Salgstallene skyter i været. Det ses selv på frukt og grønt, som vanskelig kan sies å være typiske lokkevarer. Norske bryggerier og marsipanprodusenter forbereder seg på en jul uten grensehandel, og produserer på spreng. Tallene på ansatte skyter i været, men de midlertidig ansatte holder pusten. Ingen vet når grensene åpnes igjen, og arbeidsplassene lekker tilbake til Sverige.
En undersøkelse Menon Economics har gjort for Virke dagligvare, viser at bortfall av grensehandel gir dagligvarebutikkene og Vinmonopolet mulighet for å sysselsette 8200 flere mennesker. I tillegg kommer muligheter for 6,6 milliarder i verdiskapingseffekter, og skatteeffekter på 3,7 milliarder. På toppen kommer særavgifter – det er ikke beregnet.
Null grensehandel på sikt er selvsagt usannsynlig – og heller ikke målet. Samtidig er det liten tvil om at den forslåtte avgiftsreduksjonen ikke er tilstrekkelig. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl har beregnet den årlige besparelsen til 61 kroner for den gjennomsnittlige lettbrus-drikker. Sånt blir det hverken jubelbrus eller redusert grensehandel av.
Ifølge artikkelen med Høie og Bollestad, vil avgiftene på alkoholfrie drikkevarer være gradert i 5 ulike kategorier. Fire av dem fastsettes etter mengde sukker pr 100 ml, mens en sats er forbeholdt saft basert på frukt, bær eller grønnsaker, uten tilsatt sukker. Det gir en rekke ubesvarte spørsmål: hvor stor vil den byråkratiske byrden bli for handel og produsenter? Vil byråkrati rundt ordningen legge ekstra sten til byrden for de minste aktørene? Hvordan vil dette påvirke de minste aktørenes ressurser til å legge om til sukkerfrie alternativer, og dermed deres konkurranseevne?
Samtidig som regjeringen varslet avgiftsnedsettelse, ble de andre særavgiftene på nærings- og nytelsesmidler prisjustert. Med andre ord sørget regjeringen for at prisforskjellen på typiske lokkevarer mellom Norge og våre naboland, fortsetter å øke. På tross av de store kunnskapshullene i både grensehandelens størrelse og hvilke varer nordmenn grensehandler, ser vi så langt heller ikke tydelige tegn til at regjeringen prioriterer dette. På spørsmål fra Morten Ørsal Johansen i FrP, viser finansminister Sanner til en pilotundersøkelse SSB gjorde i september 2019. Om videre undersøkelser, svarer Sanner følgende: «Det er foreløpig ikke konkludert om det skal gjennomføres en ny slik undersøkelse. En eventuell ny undersøkelse vil ikke bli gjennomført før det er åpnet for normal grensehandel».
Virke dagligvare forventer langt mer enn dette i kommende statsbudsjett. Avgiftene må reduseres betydelig allerede nå. Den automatiske prisjusteringen av særavgifter må stoppe. Kunnskapsnivået om grensehandelen, og dermed konsekvensene av den, må opp snarest. Videre må regjeringen legge til rette for et langsiktig arbeid for å harmonisere avgiftene mellom Norge og våre naboland ytterligere.
Inntil det skjer, må jubelbruset fra bransjen vente.