Flying start: Regjeringens kompetansereform «Lære hele livet» fikk 

på mange måter en «flying start» 
i de dramatiske første ukene av 
koronakrisen.

Kompetanse som konkurransekraft

Publisert: 30. september 2020 kl 08.52
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Midlene kommer i en krisetid hvor behovet for omstilling og økt kompetanse er viktigere enn noen gang tidligere, og er det største kompetanseløftet noensinne for næringen

Mat- og drikkevarenæringen er en bransje i endring og i vekst. Næringen er i dag landets største industrigren og står for nær hver tredje krone som investeres i norsk fastlandsindustri. Dét stiller krav til ny kompetanse og vedlikehold av eksisterende kompetanse i bedriftene.

Regjeringens kompetansereform «Lære hele livet» fikk på mange måter en «flying start» i de dramatiske første ukene av koronakrisen. Etter klare råd fra arbeidslivets parter, besluttet myndighetene å bruke kompetanseheving som et virkemiddel mot arbeidsledighet. Påfyll av kompetanse i form av etter- og videreutdanning er en god vaksine mot utstøtning i et stadig mer teknologisk og komplekst arbeidsliv.

Bransjeprogrammet for mat- og drikkevarenæringen ble igangsatt våren 2020 med både korte og fleksible kurstilbud på enkeltemner, via yrkesteori til fagbrev til fagskoler og høyere utdanning. En forutsetning er at kurs- og utdanningstilbud som tilbys til ansatte i bransjen, også treffer dem som nå er ledige og permitterte som følge av koronakrisen. Derfor er alle tilbudene nettbaserte, noen kan tas som rene nettkurs mens andre har oppfølging av lærere og mulighet for å diskutere med medstudenter på nettet.

Bransjeprogrammene utvikles i tett samarbeid med partene i arbeidslivet. Det skal være et spleiselag hvor staten betaler for å utvikle og drive tilbudene, virksomhetene investerer egne ressurser, og den enkelte ansatte investerer noe av sin fritid.

Næringen har via Kompetanse Norge, som administrerer bransjeprogrammet, kjøpt inn kurs og utdanninger for over 15 millioner kroner, og gjort disse tilgjengelige og til fri benyttelse for medarbeidere i bransjene. Det er lagt vekt på at man i bransjeprogrammet tilbyr en rekke fleksible etter- og videreutdanningstilbud som kan kombineres med jobb og familie.

Påmeldingen til de ulike tilbudene har vært formidabel, rett over sommeren var det registrert over 3 000 påmeldte, og tallet øker med flere hundre i uken. Dette viser både at behovet for kompetanse er der, og at medarbeiderne i bedriftene benytter seg av denne unike muligheten til å heve sin egen kompetanse. På denne måten bidrar alle parter til å sikre bedriftenes konkurransekraft. Det er avgjørende for næringen vår, både på kort og lang sikt.

Nå venter vi spent på Statsbudsjettet for 2021, men vi er sikre på at regjeringen viderefører satsingen på bransjeprogrammene som et sentralt ledd i kompetansereformen.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb