La oss holde stø kurs
De radikale tiltakene her hjemme og i mange andre land, aktualiserer debatten om at mest mulig av plastemballasjen bør gjenvinnes i Norge i fremtiden.
Påvirket av et stadig økende fokus på avfallssortering hos befolkning og næringsliv, øker kildesorteringen av alle avfallstyper. Spesielt plastemballasje. Oppgangen var på hele 10 prosent i 2019, og vi registrerte en tendens på ytterligere 10 prosent i starten av 2020. Dette er tre ganger høyere økning enn foregående år. For miljøet er dette en svært gledelig nytt og på god vei mot nye nasjonale og europeiske gjenvinningsmål i 2025.
Grønt Punkt Norge ønsker at mest mulig av plasten skal gjenvinnes i Norge i fremtiden. Det er flere årsaker til dette. Gjenvinningssystemet i Norge og Europa er på rett vei, og farten mot målet øker. Men det er ikke balanse mellom tilbud og etterspørsel av gjenvunnet plast foreløpig. Dermed blir det stadig dyrere å sende plast til gjenvinning andre steder i Europa. I disse dager forverres denne utviklingen av en rekordsvak kronekurs, som kommer på toppen av en rekke usikkerhetsfaktorer knyttet til utbruddet av Covid-19. Gjenvinningsanlegg kan stenge på grunn av syke ansatte, ulike land kan gjøre det vanskelige å sende plast til landet eller gjennom dem, transportselskapene kan mangle sjåfører.
Disse utfordringene aktualiserer debatten om økt gjenvinning her hjemme. Men det aktualiserer også debatten om å få på plass incentiver til næringslivet for å raskere realisere de konturene vi ser av en sirkulær plastøkonomi, der plasten vi bruker kan leve mange liv.
En kraftig økning i graden av kildesortering er viktig for Norges og EUs miljømål. For å få ned produksjonen av ny plast må vi gjenbruke mer, for å gjenbruke mer må vi kunne skille plast i ulike kvaliteter, og ikke minst fra annet avfall. Nye krav fra Norge og EU vil føre til at vesentlig mer av kostnaden for innsamling og gjenvinning av plastemballasje pålegges produsenten. Dette vil føre til at de som i dag er proaktive og ansvarlige, blir mer konkurransedyktige i det disse kravene slår inn. De som ligger bakpå, får et større incentiv til å forbedre seg.
Vi opplever nå at alle som har en interesse av et godt gjenvinningssystem, fra produsenter til renovasjonsselskaper, er med oss på å holde dampen oppe gjennom denne perioden. Hver krone fra våre medlemsbedrifter går til å styrke den sirkulære plastøkonomien. Derfor ønsker vi på sikt å innføre en differensiering av vederlaget for plastemballasje i favør av medlemmer som velger plastemballasje som egner seg for gjenvinning.
Grønt Punkt Norge arbieder hardt for å bidra til å få gjenvinningen i Norge til å gå i riktig, bærekraftig retning. En viktig del av dette arbeidet er jobbe for å skape stabile rammevilkår for medlemmene våre, og å støtte dem som trenger hjelp i overgangen til den sirkulære plastøkonomien. Samtidig gjør økt innsamling, større mengder plast og økte krav til håndtering at det nå kommer vederlagsøkninger for plastemballasje. Dette er uunngåelig skal vi holde hjulene i gang. Denne økningen kommer til tross for at mange bedrifter opplever store økonomiske utfordringer som følge av pandemien, noe vi på det sterkeste beklager.
La oss holde stø kurs gjennom en utfordrende periode og være forberedt på det grønne skiftet som skal og må komme i vår bransje. Den gode jobben som gjøres i næringslivet og på kjøkkenet i de tusen hjem, skal vi i Grønt Punkt Norge ta videre – ved å sørge for at det utvikles nye og bedre systemer og verdikjeder der vi utnytter sortert plast til nye råvarer.