Haster: Stortingsmeldingen om dagligvarebransjen skal komme i løpet av juni. Det er bra, mener direktør for kommunikasjon og samfunns­kontakt Bjørn Takle Friis i Coop Norge. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Reell konkurranse

Publisert: 2. juni 2020 kl 08.39
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Næringsminister Iselin Nybø har lovet stortingsmeldingen om dagligvarebransjen i løpet av juni. Det er bra at Nybø ikke utsetter den viktige jobben med å legge til rette for en reell konkurranse i markedet. For det haster.

Konkurransetilsynet avdekket i fjor at Coop og Rema har mer enn 15 prosent høyere innkjøpspriser enn den største aktøren i markedet fra de største leverandørene. En slik forskjell er det umulig å kompensere for – uansett hvor effektivt vi klarer å drive.

Det er kundene som taper på den skjeve konkurransen i dagligvaremarkedet. Med reell konkurranse ville matvareprisene vært lavere og varemangfoldet bedre.

De siste årene har Coop gjennomført mange store investeringer for å styrke konkurransekraften. Vi har blant annet Norges mest effektive logistikksenter – vårt helautomatiserte lager ved Gardermoen. Vi har også, som første aktør i dagligvarebransjen, etablert mobilbetaling i butikk, og vi har åpnet Norges første og eneste døgnåpne, ubemannede dagligvarebutikk.

Teknologibruken gjør oss mer effektive i driften og mer attraktive overfor kundene, men med mer enn 15 prosent bedre innkjøpsbetingelser for flertallet av varer blir det likevel aldri en reell konkurranse. Selv om det kan oppleves slik for kundene siden vi løper skoene av oss for å være konkurransedyktige på pris, noe vi stadig får bekreftet fra pristester at vi er. Obs og Extra er like billige som konkurrentene, til tross for langt større utvalg.

Om vi tar innkjøpsprisforskjellene som er avdekket bare hos noen av de største leverandørene, utgjør det flere hundre millioner årlig i Coops disfavør. Dette betyr at den største aktøren kan etablere flere titalls butikker og overby oss i kampen om attraktive lokaler. Det er ikke en langsiktig bærekraftig situasjon for det norske dagligvaremarkedet.

Vi trenger at myndighetene tar grep, og vi trenger et sterkt tilsyn som gjør den jobben de blir satt til. På vegne av våre eiere – de norske dagligvarekundene.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb