For lett om fedme og sukkeravgift
Grensehandelen i Norge har økt til stadig nye høyder, frem til korona stengte grensene. Tallgrunnlaget for grensehandelens størrelse er alt for dårlig, men med utgangspunkt i en av SSBs undersøkelser, kan den ha vært på to milliarder i måneden. Milliarder, ikke millioner. Hver måned, ikke årlig. Samme undersøkelse fra SSB, viser at halve handlekurven er full av avgiftsbelagte varer.
Så lenge grensene har vært stengt, har norske butikker opplevd rekordomsetning, spesielt nær svenskegrensen. Butikksjefer forteller om økt salg av alt fra snus til frukt og grønt, og ikke minst økt behov for ansatte. Nå er bildet sakte i ferd med å snu.
Grensene mot Sverige er så smått begynt å åpne igjen. Dagbladet forteller at på ett døgn i slutten av juli, måtte politiet snu flere hundre biler som forsøkte å ta seg over grensen ved den gamle Svinesund-broen. Det svenske riksdagsmedlemmet Kenneth Forslund forteller til samme avis at den problematiske køsituasjonen inn til Norge er «… et miljøspørsmål, trafikksikkerhetsspørsmål og til slutt et spørsmål som handler om liv og helse». Andre medier følger kunder som reiser helt fra Bergen for å hamstre, og som har kjøpt så mye brus at de er usikre på om de klarer å stappe alt inn i bilen.
Situasjonen på grensen forteller ikke bare noe om norsk koronapolitikk og bemanning på grensen. Den viser også med all mulig tydelighet at drømmen om å grensehandle lever i beste velgående.
Det er ingen tvil om at vi deler Stordalens bekymring for både fedmeutviklingen, og de ikke-smittsomme sykdommene som fedme kan føre til. Det er nettopp derfor en samlet dagligvarebransje nettopp har inngått en ny avtale med myndighetene, der vi nok en gang har satt og ambisiøse mål for å bidra til et sunnere kosthold.
Samtidig er det alt for lett å si at avgiftskuttene på sjokolade, sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer vil føre til sukkerfest, slik Stordalen gjør. Vi lever ikke i et vakuum. Norge har en meget lang grense mot Sverige, og lett tilgang til Danmark med båt. Så lenge prisforskjellene er store og politisk styrt, vil bergensere og andre fortsatt reise til nabolandene våre for å stappe bilen full av snus, godis, brus og alkohol.
«Nå skal det bli brusfest», sa bergenserne som nylig stod på parkeringsplassen i Töcksfors og proppet bagasjerommet. Den som frykter sukkerfest, bør være minst like bekymret over hamstringen som over at det blir like fristende å stikke innom nabobutikken og handle det som trengs til lørdagskvelden.