Hva skal vi ha til middag?
Vi er noen vanedyr. Særlig når det kommer til innkjøp av dagligvarer. For noen år siden kom Nielsen med en rapport som viste at kun tre av ti nordmenn handlet et nytt produkt sistgang de var i butikken. Til sammenligning sa nesten halvparten av EU-borgere at de kjøpte et nytt produkt på siste handletur. Bildet ser nok ganske likt ut i dag.
Jan Hillesland, ekspert på handlevaner og partner i Big Blue & Company, har påpekt at nordmenns handlekurv i all hovedsak består av kjente merkevarer. Og ofte er dette de samme som vi kjøpte for 20 år siden. Hillesland har også tidligere uttalt at nordmenn i gjennomsnitt kun lager ti forskjellige middagsretter i året.
Dette er kanskje en konsekvens blant annet av at de fleste av oss aldri planlegger hva vi skal handle. Åtte av ti vet ikke hva de skal ha til middag før arbeidsdagen er over og de på vei hjem. Halvparten har ennå ikke bestemt seg når de går inn i butikken.
Har Covid-19 gjort at dette er i ferd med å endre seg? Med stengte grenser og restauranter har vi aldri laget mer mat hjemme enn vi gjorde i 2020. Vi har heller aldri handlet mer matvarer. Mye tyder på dette vil fortsette enda en stund og at middagene i all hovedsak blir laget på eget kjøkken og servert rundt eget middagsbord. Med bare ti middagsretter i repertoaret er det ikke rart om vi nå er matleie og tomme for nye ideer.
Jakten etter ny inspirasjon er i gang. Volumet av Google-søk etter «oppskrifter» har økt jevnt og trutt siden nedstengningen i mars, og nådde rekordnivåer rundt årsskiftet. Fire av de mest solgte bøkene innen generell litteratur i begynnelsen av året er kokebøker.
Kjedene følger også med. Vår lavpriskjede Extra lanserte i januar middagskonseptet «Billigmiddag», med faste rabatter på middagsprodukter og tilhørende oppskrifter. Med sitt store lavprisutvalg ligger alt til rette for at kundene kan fristes til å teste noe nytt. Våre andre kjeder holder heller ikke tilbake for å tilby enkle og gode oppskrifter, eller å inspirere kundene til å servere noe helt nytt til middag.
Best av alt er det kanskje om desperasjonen etter ny inspirasjon og kunnskap leder flere til Coop Mega og de andre supermarkedene. Det fortjener i så fall både kundene og de mange fantastiske lokale produsentene av små og store matskatter man finner der.
I skrivende stund har opposisjonen i næringskomiteen bedt regjeringen instruere Konkurransetilsynet om å endelig gjøre jobben sin og stanse den pågående prisdiskrimineringen fra flere av de største leverandørene. Dermed står det største hinderet for sunn konkurranse, nyetablering og større mangfold i hyllene endelig for fall. Dette lover godt for kundene og hva de kan ha på middagsbordet fremover.