Smitteverntiltak som skrus av og på med kort varsel, skaper frustrasjon og gir uforutsigbarhet, mener administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og drikke.

Ingen hvileskjær, takk

Publisert: 13. april 2021 kl 12.01
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Fjorten måneder etter at det første tilfellet av smitte ble oppdaget i Norge, skal en ekspertgruppe presentere en helhetlig gjennomgang og evaluering av myndighetenes håndtering av pandemien. De økonomiske og sosiale konsekvensene av pandemien og smittetiltakene er blant spørsmålene som skal vurderes.

Kommisjonen ble oppnevnt i slutten av april i fjor, og fikk et knapt år på jobben. Mandatet bærer preg av at regjeringen må ha forventet at vi nå ville vært gjennom det verste. Det er vi som vi alle vet, ikke. Denne rapporten kommer mot et bakteppe av høye smittetall, mange sykehusinnleggelser og strenge nasjonale og regionale tiltak som ikke minst rammer tusenvis av ansatte og bedrifter over hele landet hardt.

Det trengs ingen kommisjon for å vurdere om matverdikjeden fungerte under pandemien. Det har, som mange har vært inne på tidligere, vært stabil forsyningssikkerhet gjennom hele det vanskelige året siden helsedirektøren valgte å trykke på «den store røde knappen».

Dette har imidlertid ikke kommet av seg selv. Dyktige medarbeidere og robuste bedrifter i hele den lange og kompliserte verdikjeden fra jord til bord, har gjort en formidabel jobb. I møte med nye og strenge smitteverntiltak, krevende logistikk og høyt arbeidspress har produksjon og leveranser blitt opprettholdt. Velfylte butikkhyller har gitt en følelse av normalitet gjennom en ganske uvirkelig periode.

Bildet er heller ikke entydig. Mens dagligvarehandelen rapporterer om høy etterspørsel, også fordi grensen mot Sverige har vært stengt, preges storhusholdning, servering og uteliv av nedstengninger og bråstopp i aktiviteten. Den siste nasjonale skjenkestoppen, med stengte hoteller, puber og restauranter over hele landet rett før den viktige påskeutfarten, rammer mange hardt. NHOs medlemsundersøkelser gjennom pandemien viser tydelig denne todelingen i mat- og drikkenæringen.

Derfor trenger vi ingen hvileskjær nå. Gjennom pandemien har Stortinget vedtatt flere tiltakspakker for å sikre at bedrifter som hadde livets rett før smitteverntiltakene snudde opp ned på virksomhetene, kommer gjennom krisen og kan være gode arbeidsplasser og jobbskapere fremover. Tiltakene til tross: For mange er nå reservene brukt opp. Opplevelsen av smitteverntiltak som skrus av og på med kort varsel, kanskje også med svake begrunnelser, skaper frustrasjon og gir uforutsigbarhet. Og det er som kjent over tid umulig å dekke løpende kostnader med inntekter man ikke har.

Statsministeren og andre toppolitikere har helt betimelig vært inne på at vi nå må orke den siste motbakken, at vi ikke må gi opp rett før mål. Men det samme må også gjelde den andre veien. Vi kan ikke ha brukt så mye av bedriftenes og samfunnets ressurser på å møte krisen for så å stoppe opp når vi forhåpentligvis nærmer oss slutten på krisen.

Nå er det mye som står på spill. Mange av de bedriftene som har gjort Norge til en mer mangfoldig mat-, drikke- og reiselivsdestinasjon de senere årene, henger i en tynn tråd. Våre politiske ledere ber næringslivet om å holde ut. Bedriftene må kunne forvente den samme utholdenheten tilbake.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb