Konsernsjef Erik Volden i Kavli.

Kavlis årsresultat 2019

Smøreostsuksess ga solid vekst

Publisert: 15. mai 2020 kl 14.48
Oppdatert: 15. mai 2020 kl 14.48

– Den økte omsetningen skyldes at vi har lyktes godt med våre nyskapninger og økt våre markedsandeler innenfor konsernets viktigste produktkategorier, sier konsernsjef Erik Volden i en pressemelding.

Han trekker spesielt frem en suksessfull revitalisering av smøreosten Kavli har solgt i over 90 år, som leverer en organisk vekst på over 9 prosent.

Konsernets årsregnskap viser et noe svakere driftsresultat enn året før, nærmere bestemt 269 millioner kroner i 2019 mot 287 millioner i 2018. Dette er en nedgang på drøyt 6 prosent.

– Vi har en underliggende fremgang i driftsresultatet på 5,5 prosent, men fremgangen er lavere enn målene vi satt oss. Dette skyldes i hovedsak økte råvarekostnader som ikke er tatt ut i pris, samt arbeid med kapasitetsutvidelser ved flere fabrikker, sier Volden.

Konsernet startet i 2019 en stor og fremtidsrettet utbygging av Q-Meierienes anlegg på Jæren, med en anslått kostnadsramme på omlag 750 millioner og planlagt igangkjøring i første del av 2021.

– Det er svært positivt at norske landbruksmyndigheter står for stabile rammevilkår, som gjør det mulig å investere i det norske matmarkedet, sier Volden

Investeringen i det finske vekstselskapet Verso Food har så langt ikke svart til forventningene og belaster konsernets resultater i 2019, både gjennom nedskrivninger og igangkjøring av en helt ny fabrikk. Verso satser på vegetariske matvarer med produkter basert på åkerbønnen – også kjent som «Nordens soyabønne».

Til tross for utfordringene skissert ovenfor, vil konsernet også etter fjoråret overføre et solid utbytte til Kavlifondet. I takt med konsernets utvikling de siste årene, har fondet økt sin støtte til humanitært arbeid, forskning og kultur betydelig.

Det arbeides med å gjøre dette enda mer kjent blant forbrukere, så flere skal få vite at de gjennom å gjøre sine hverdagsvalg i butikken også er med på å gjøre hverdagen litt bedre for andre som trenger det.

– Det er en unik og merkbar stolthet blant alle våre dyktige ansatte, som står på for å skape verdier for gode formål. I et år med tunge investeringer og økt gjeld, overfører vi hele 73 millioner i utbytte til Kavlifondet, sier konsernsjef Erik Volden.

Planlagte produktlanseringer og tiltak for kostnadsreduksjon gjør at konsernet forventer vekst i omsetning og underliggende driftsresultat for konsernet i 2020.

Kavlikonsernet er et norskeid næringsmiddelselskap med virksomhet i Norge, Sverige, Finland og Storbritannia. Her hjemme er de mest kjent for smøreostene fra O. Kavli samt melk og yoghurt fra Q-Meieriene. Konsernet er eid av den allmennyttige stiftelsen Kavlifondet, som i fjor delte ut 117 millioner kroner til gode formål innen humanitært arbeid, forskning og kultur.

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb