Det kan bli behov for mer norsk melk til osteproduksjon mens Tine venter på tillatelse til å åpne nytt meieri i Irland. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Trøbbel for Tine i Irland gir behov for mer norsk melk

Publisert: 13. februar 2020 kl 08.04
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Nesten fire måneder etter at det nye produksjonsanlegget i Irland var klart, venter Tine fortsatt på tillatelse til å drive det. 

– Vi har fremdeles ikke fått utslippstillatelsen som vi trenger for å starte opp og kjøre melk på anlegget, sier konsernsjef Gunnar Hovland i Tine til Nationen.

Planen var å ha produksjonen i full drift 1. juli, når eksportstøtten for ost blir avviklet.

Ifølge Nationen kan Tine få behov for vel 6 millioner liter mer norsk melk hver måned driften av anlegget forsinkes. Utslippstillatelsen er foreløpig forsinket med sju måneder ut fra tidsplanen som er lagt av Tine og den irske samarbeidspartneren Dairygold. Det opplyser Tine.

Det er uklart hvor lang oppstartsperiode det mye meieriet trenger for å få produksjonen i full gang. 

Regjeringen og Norges Bondelag ble i høst enige om ordninger for å få ned produksjonen av melk med 100 millioner liter i året. Til produksjonen av ost i Irland skal det brukes europeisk melk. 

Mens Tine investerer 800 millioner i Irland, skal selskapet spare en milliard kroner og kvitte seg med 10 prosent av de ansatte i Norge innen utgangen av 2021. Ledelsen sier årsaken er kutt av eksportstøtten for ost. 

(©NTB)

Ledige stillinger – Dagligvarejobb