Norsk Kylling vil kutte soya i kyllingfôret
– Vi skal bygge en verdensledende, grønn verdikjede. Et mer bærekraftig fôr er sentralt i dette arbeidet, og mikroalge-prosjektet er ett av flere prosjekter vi nå jobber med, sier administrerende direktør Kjell Stokbakken i Norsk Kylling AS i en pressemelding.
Norsk Kylling får sammen med Algæ, Norgesfôr og NIBIO 11 millioner kroner i støtte fra Norges Forskningsråd til et innovasjonsprosjekt med mål om å produsere tilpasset mikroalgebiomasse til bruk i kyllingfôr. Totalprisen på prosjektet er på rundt 23 millioner kroner.
Mikroalgebasert protein
Soya benyttes som ingrediens i dyrefôr i store deler av norsk landbruk. Selv om Norsk Kylling benytter sertifisert soya, må denne fraktes over store avstander, og kan bidra til økt avskogingsrisiko på verdensbasis. Mikroalger vil kunne bidra med viktige næringsstoffer som kyllingen trenger, og være en god kilde til protein. Målsetningen er å bruke mikroalgebasert protein som erstatning for importert soya.
– Bruk av mikroalger i fôr vil kunne være ett av flere tiltak som kan bidra til å erstatte dagens import av soya fra utlandet, sier produksjonsdirektør Hilde Talseth i Norsk Kylling.
Soyafri produksjon innen 2030
Innovasjonsprosjektet fikk i desember 2020 godkjent støtte fra Norges Forskningsråd, med oppstart tidligst 1.april 2021. Norsk Kyllings mål er 100 prosent soyafri produksjon innen 2030.
– Etter innføring av vår saktevoksende kyllingrase Hubbard ser vi allerede en reduksjon i soyabehovet i fôret med nesten 8 prosent. Våre samarbeidspartnere Algæ, NIBIO og Norgesfôr ønsker å bidra til at vi skal nå våre ambisjoner, og sammen målsetter vi innfasing av mikroalger i kyllingfôr i stor skala innen få år, forklarer Talseth.