Dyrevernalliansen har laget en matguide som rangerer produkter på en trafikklys-skala, og gir dem en score som ender med rødt, gult eller grønt symbol. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Dyrevernalliansens produktguide

– En hjelp til forbrukerne

Publisert: 6. august 2020 kl 10.13
Oppdatert: 6. august 2020 kl 12.10

I guiden kan forbrukeren finne de animalske matvarene hvor dyrevelferden er best ivaretatt, eller de vegetariske og veganske produktene som sikter på å erstatte kjøtt, egg og melk. I en e-post til Dagligvarehandelen skriver Dyrevernalliansen at de i vurderingen av produktene tar utgangspunktet i sentrale velferdsbehov for hvert dyreslag, og vurderer i hvilken grad disse er oppfylt. 

– Dette er en hjelp til forbrukerne. Vi har nesten 400.000 følgere, og vi merker at folk etterspør informasjon om hvordan de kan vri matvanene sine. For noen er det mer naturlig å kutte ut produkter som kommer fra dyr, mens det for andre er mer naturlig å etterspørre produkter fra dyr som har hatt det bedre. Vi har lansert Dyrevernmerket for å hjelpe til med å få på plass slike produkter i butikkene. I tillegg har vi nå også samlet all informasjon som skal gjøre det lett å være dyrevennlig forbruker, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

Kritikk fra næringen

Dyrevernalliansen har gjennomgående fått positiv respons fra publikum. 

– Jevnt over er de glade for å endelig ha en oversiktlig liste som hjelper dem å ta dyrevennlige valg i butikken. Siden listen ble lansert, har også Coop, Joker og Spar levert lister over sine varer, så nå har vi med alle dagligvarebutikkene i listen, sier Ringnes Efskind.

Foto

Slik ser guiden til Dyrevernalliansen ut. Foto: Skjermdump fra dyrevern.no.

Hun forteller at det har kommet noe kritikk fra næringen angående guiden, men at dette var forventet.

– De produsentene som kommer dårlig ut på listen vår er nok ikke så veldig fornøyde, men de forstår vurderingene våre. Mange forholder seg kun til minimum-forskrifter når det kommer til dyrevelferd, og det er dette vi ønsker å gjøre noe med. Vi ønsker å øke bevisstheten. Målet vårt er at alt skal se veldig annerledes ut om fem år. Allerede i dag kan vi fremheve flere som gule, som betyr at de har gjort noen forbedringer for at dyrene skal ha det bedre, sier kommunikasjonsrådgiveren. 

Forbrukerne opptatt av temaet

Samtlige av Tines produkter, som melk, oster og andre merkevarer som Litago og iskaffe, havner i den røde kategorien i den nye guiden. Under meieriprodukter er det kun ett produkt fra Tine som får gul merking av Dyrevernalliansen, og det er den økologiske melken.

– Alle våre produkter skal være produsert i tråd med det strenge offentlige regelverket vi har, men samtidig iverksetter Tine flere tiltak som går utover rammene av dette. Blant annet jobber vi sammen med norske og internasjonale forskningsmiljøer om løsninger som muliggjør at ku og kalv kan tilbringe mer tid sammen. Noe av det mest spennende vi har gjort i år er imidlertid å lansere en dyrevelferdsindikator for alle melkegårdene i Tine. Dette er et verktøy til bruk i arbeidet med kontinuerlig forbedring av dyrevelferden på hvert enkelt gårdsbruk og i Tine samlet sett, sier kommunikasjonssjef Sindre Ånonsen i Tine.

– Dyrevelferdsindikatoren gir en status for dyrevelferden på hver melkegård i Tine tilbake til 2015. Den viser at dyrevelferden er bedre nå enn den var i 2015. Samtidig synes vi det er bra at det er eksterne miljøer som utfordrer oss. Vi vet jo også at mange forbrukere er opptatt av dette temaet. Vi har ellers en god dialog med Dyrevernalliansen og opplever dem som en konstruktiv samtalepartner.

– Burde vært synliggjort

Nortura mener det blir misvisende å bruke rødt trafikklys i listen til Dyrevernalliansen. 

– I Nortura har vi flere produktserier hvor vi har pålagt oss selv dyrevelferdskrav utover det norske regelverket – et regelverk som allerede er av de strengeste i verden. Vi har mer plass og trivselstiltak enn hva regelverket tilsier i Prior Kyllinggården, alle Prior kylling har trivselstiltak og vi har større plass for gris i Gilde Edelgris-konseptet. Vi har også trivselstiltak på Verpehøns. Dette er tiltak som burde vært synliggjort. Denne skalaen får heller ikke frem forskjellene hos de ulike produsentene, da det aller meste bare er plassert på rødt, sier fagsjef Ingrid Melkild i Nortura.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Dagligvarejobb