Norske kongereker hos Meny
Kongereker oppdrettet i Sirevåg på Jæren er noe helt nytt i norsk oppdrettsnæring. Meny er midt i prøveperioden med produktet, og vil ha en ny prøveperiode i august dersom det blir vellykket.
Passer for Meny
Kongerekene, som ofte feilaktig kalles scampi, vokser i enorme vannkar hos bedriften Happy Prawn i Sirevåg. Produksjonen er enestående i sitt slag; den medfører ingen forurensning, og godsakene får ikke antibiotika. Til gjengjeld er prisen ganske stiv. I prøveperioden selges de for 469 kroner per kilo hos Meny.
– Dette virker som et produkt best egnet for restaurantnæringen?
– Det kan nok hende. Men i det siste har det av naturlige grunner ikke vært mulig å teste dem ut i restaurantene, sier kategorisjef Lars Gerhardsen i Meny.
Pilotprosjekt
Til gjengjeld mener Gerhardsen at kongerekene passer godt i Menys sortiment.
– Vi fikk en henvendelse fra Salma om vi ville selge dem som et pilotprosjekt, og det har vi gjort de siste fire ukene. Det er vel bare Meny som er egnet for å yte dette produktet rettferdighet, sier han ubeskjedent.
Gerhardsen mener nemlig kongerekene fra Happy Shrimp passer til Menys profil: nyskapende, bærekraftige og av ypperste kvalitet.
– Men man kan ikke selge disse i en hvilken som helst forretning. Man må ha ansatte som kan sitt fag. Her trenger kundene faglig informasjon, sier butikksjef Sven Fjellseth i Meny Nordstrand i Oslo.
Prispunktet viktig
Det har vært antatt at en utsalgspris på 700 kroner per kilo måtte til for at Happy Prawn skulle få gode resultater.
– Meny selger kongerekene nå til 469 kroner. Hvem taper på dette?
– Ingen taper. Vi gir en riktig pris, og får inntjening på dette prisnivået. I en prøveperiode er det viktig å få mest mulig realisme i forsøket, sier Gerhardsen.
– Det å ha riktig prispunkt er veldig viktig, skyter Fjellseth inn.
– I utgangspunktet er ikke disse kongerekene så veldig mye dyrere enn frosne, importerte produkter. Hadde vi solgt dem i 100- eller 200-grams begre, ville det sett annerledes ut. Det er akkurat som med moreller. Vi selger mer i små enheter enn når vi opererer med kilopris, forteller han.
Mye læring
Det er 35 Meny-butikker med på kongerekeeventyret. De deler et innkjøpskvantum på rundt 400 kilo per uke. Og det er ingen andre i norsk dagligvarehandel som har tilgang til produktet.
– Hvor mye har dere solgt?
– Det dreier seg ikke om store kvanta per butikk. Her på Nordstrand er det solgt 3,4 kilo siden 20. mai. Men vi er altså i en prøveperiode, og må lære mest mulig om produktet, håndtering og kundereaksjoner. Det skal for eksempel ikke stikkes under stol at det er fare for et betydelig svinn, understreker Gerhardsen.
Human avliving
– Hva med logistikken? Dette er jo til de grader en ferskvare.
– Kongerekene blir avlivet ved at de flyttes fra de oppvarmede karene over i isvann. Dette er en svært human avliving. Deretter står Salma for transporten til de utvalgte butikkene i Oslo-området og noen få i Rogaland. Det var for øvrig Salma som spurte om vi var interessert i å delta i denne testen. Dagen etter at kongerekene har forlatt sine oppvekstkar, er de i butikkene, og holdbarheten er syv dager, sier Lars Gerhardsen.
– Hvordan bør man tilberede dem?
– Akkurat nå ville jeg grillet dem i 10 sekunder på hver side på et grillspyd. Men jeg kan godt tenke meg å ha dem som en forrett med en god marinade med ingefær eller chili, sier kategorisjefen med et sultent blikk.