Rekordmange avvikles ved tvang

Publisert: 7. desember 2021 kl 10.00
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

– Det er slutt på myndighetenes tålmodighet med bedrifter som ikke har levert regnskap gjennom pandemien, og det går mot det høyeste antallet tvangsavviklinger på 20 år, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Dun & Bradstreet i en pressemelding.

Mens det var få tvangsavviklinger på våren, har det nærmest eksplodert i høst. I august var økningen på hele 400 prosent, 313 prosent i september, 60 prosent i oktober og altså 150 prosent i november.

Antallet rene konkurser gikk ned med 22,9 prosent i november. Samlet har 419 bedrifter blitt slått konkurs eller tvangsavviklet i november, en nedgang på 6,7 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Nedgangen etter elleve måneder av 2021 er på 9,5 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

– Ser man bare på antallet konkurser er nedgangen stor, men det gir bare halve sannheten hvis man ikke også ser på tvangsavviklingene, sier Per Einar Ruud.

­Konkurstallene understreker at det fortsatt går godt for norsk næringsliv, som hadde rekordresultater i 2020 med et gjennomsnittlig overskudd på 7,2 prosent av omsetningen, mot 5,4 prosent i 2019. ­

– Soliditeten til næringslivet er også svært bra, noe som betyr at man lettere står imot konkursfarene. ­Det trengs, fordi utfordringene for næringslivet står i kø. Norske bedrifter skylder cirka 5 milliarder kroner i utsatte skatter og avgifter som forfaller i månedene fremover. Pandemien ser ikke ut til å være ferdig, og høye strømpriser, høyere renter og økte skatter vil også belaste næringslivet framover, advarer Ruud.

Hotell- og restaurantbransjen har størst nedgang i konkursene (inklusiv tvangsavviklinger) med 36,5 prosent så langt i år. Også innenfor handel går det bra. Detaljhandel opplever en konkursnedgang på 25,2 prosent, mens den relaterte bransjen Engros og Agentur går ned med 22,3 prosent etter elleve måneder av året. Transportbransjen har slitt mest hittil i år med en konkursøkning på 10,4 prosent, mens det er innen Bygg og Anlegg vi finner flest konkurser. Her har hele 1152 bedrifter gått konkurs hittil i år. En økning på 7,9 prosent.

– Hele 27,5 prosent av alle konkurser skjer i Bygg- og anleggsbransjen, så hvis man hendler med bedrifter i denne bransjen bør man følge godt med, advarer Ruud i Dun & Bradstreet.

Troms og Finnmark har 25,7 færre konkurser og tvangsavviklinger enn på samme tid i fjor. Nordland følger på med 22,2 prosent færre, mens Vestfold og Telemark har 20 prosent færre. Oslo har 16,4 prosent færre, i kontrast til Viken og Vestland som begge har en oppgang i konkursene på 1,1 prosent fra i fjor.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb