Satser på beinrester av norsk kylling

Publisert: 24. juni 2021 kl 09.51
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Det nye anlegget Bioco i Indre Østfold er ifølge Nortura blant de første i verden som lykkes med å gjøre beinråstoff fra kylling og kalkun om til høyverdige proteiner gjennom rørhydrolyse.

Det nye selskapet merker allerede internasjonal etterspørsel og har begynt eksport av proteinprodukter til det amerikanske markedet.

Onsdag besøkte landbruks- og matminister Olaug Bollestad det nye Bioco-anlegget på Hærland i Indre Østfold, i et besøk som samtidig markerte en forsinket åpning av anlegget. Anlegget mottar skjærebein fra kylling- og kalkunproduksjonen fra Norturas fjørfeanlegg via rør. Råstoffet foredles gjennom en høyteknologisk prosess, kontinuerlig enzymatisk hydrolyse, og kommer ut som høyverdige proteiner, fett og mineraler som tas hurtig opp av kroppen

– Dette er ressursutnyttelse og bærekraft i praksis. Vi har tatt i bruk en unik teknologi som gjør at vi kan produsere høyverdige hydrolyserte proteiner og fett av kylling- og kalkunråstoff som tidligere ikke ble brukt til mat, sier daglig leder Eirik Pallin i Bioco i en pressemelding.  

Norilia, som er Bioco sin salgskanal, har flere produkter på vei inn i det amerikanske markedet, blant annet en buljongmiks som selges som kosttilskudd. I samarbeid med en norsk chips-produsent har de også utviklet potetchips fritert i kyllingolje. Målet er å få produktet ut på det amerikanske markedet.   

– Vi har valgt å satse i USA fordi vi har et konkurransefortrinn i at den norske kyllingen har en dyrehelse og dyrevelferd i verdenstoppen og det er et marked i vekst. Det er hverken genmodifisering eller hormonpåvirkning i norsk produksjon, og svært lav antibiotika-bruk. Det er det mange som er opptatt av, og det er med på å gjøre produktene våre attraktive, hevder Morten Sollerud, daglig leder i Norilia.

Det er Norilia, Nortura og Felleskjøpet som står bak anlegget til Bioco, som er et nytt og moderne bioteknologisk prosessanlegg. Norilia håndterer i dag alle sidestrømmene fra kjøtt- og eggproduksjonen til Nortura.

– For oss handler dette om å utnytte alle delene av dyret og alle ressursene på best mulig måte, slik at bonden får høyest mulig verdig for råvarene sine, sier konsernsjef Anne Marit Panengstuen i Nortura. 

Bein fra kylling- og kalkunproduksjonen ved Nortura Hærland går via rør inn til Bioco. At dette videreforedles på samme sted gir en positiv sideeffekt i form av noe mindre behov for transport av restråstoff ut fra anlegget, fordi proteinene tar vesentlig mindre plass enn det fjørfebein gjorde. 

– Vi reduserer transporter ut fra Hærland med cirka 145 lastebiler i året, så det gir også en miljøgevinst i form av reduserte transport, sier Lars Ove Flaten, som er fabrikksjef på Nortura Hærland.  

FAKTA BIOCO:  
  • Bioco er et bioteknologi- og bioraffineringsselskap lokalisert på Hærland.  
  • Selskapet eies av Norturas datterselskap Norilia og Felleskjøpet. 
  • Det er Norturas datterselskap Norilia som er ansvarlig for forskning, produktutvikling, salg og markedsutvikling av alle Bioco-produkter.  
  • Anlegget produserer høyverdige proteiner, fett og mineraler av bein fra kylling- og kalkunproduksjon. 
  • Anleggets prosesslinje er den første, og så langt kjent eneste, prosesslinje for kontinuerlig enzymatisk hydrolyse i rør som er etablert i kjøttindustrien. 
  • Bioco utnytter alle ressurser i råstoffet og de eneste utslippene utover produktene er vann og damp.
  • Nortura og Felleskjøpet har investert over 123 millioner kroner i Bioco-anlegget, og selskapet har også fått investeringstøtte fra Innovasjon Norge på om lag 15 millioner kroner.  

Ledige stillinger – Dagligvarejobb