Markedssjef May-Britt Siljan i Kiilto Norge gir fem tips til hva dagligvaren bør tenke på for å sikre at både kundene og de ansatte sikres god håndhygiene inn mot julehandelen.

Kiilto Norge

Slik sikrer du at kunden har rene hender

Publisert: 30. november 2021 kl 08.39
Oppdatert: 30. november 2021 kl 08.40

Smittetrenden i Norge er stigende, og 143 kommuner har en stigende smittetrend, ifølge VGs oversikt. En undersøkelse gjennomført av meningsmålingsinstituttet Norstat for Kiilto Norge i uke 45, viser at selv den enkle hygienerutinen med å sprite hendene når man går inn i butikker og på andre offentlige steder nå begynner å tære på for ganske mange. 

Én av tre mellom 15 og 29 er lei 

Til sammen oppgir 25 prosent at de «i meget stor» eller «i stor grad» er lei av å måtte gjøre dette. 20 prosent av kvinnene svarer dette, mens 29 prosent av mennene gjør det samme. 

Blant de mellom 15 og 29 år svarer hele 36 prosent, mer enn én av tre, at de er lei av å måtte rense hendene med håndsprit. 

Jo eldre respondentene blir, jo mindre lei er de av å følge helsemyndighetenes anbefaling om god håndhygiene. Blant de over 60 år er det kun 14 prosent som i stor grad er lei av å måtte gjøre dette. 

Tre av fire blitt nøyere med håndhygiene

Et annet funn er at 75 prosent av de spurte «i stor» eller «i meget stor» grad som følge av pandemien har blitt mer bevisste på at de selv kan smitte andre ved å ikke praktisere god håndhygiene. Åtte av ti kvinner svarer dette. 75 prosent sier også at de har blitt nøyere med egen håndhygiene under pandemien.  24 prosent svarer at de tror de vil være mindre opptatt av god håndhygiene ett år frem i tid. 

– Det er veldig betryggende at så mange sier de har blitt nøyere med egen håndhygiene, og at et like høyt antall er blitt mer bevisste på at svak håndhygiene øker smitterisiko. Men i tillegg til økt koronasmitte, står vi foran en antatt tøffere forkjølelses- og influensasesong som følge av lav immunitet i befolkningen etter pandemirestriksjonene. Derfor er det nå ekstra viktig også for dagligvarehandelen å tilrettelegge for god håndhygiene og følge anbefalingene fra helsemyndighetene for å holde smittetallene så lave som mulig, markedssjef May-Britt Siljan i Kiilto Norge i en pressemelding.    

Siljan tror en del av forklaringen på at mange kan å ha gått litt lei, kan være at produkter som settes frem for kundene ved inngangen oppleves å ha sterk lukt og at de er klebrige. 

– Vårt råd er at man velger produkter som inneholder etanol av høy farmasøytisk kvalitet. De har en nøytral lukt og klebrer ikke. Forhåpentligvis kan det bidra til fortsatt høy og god håndhygiene.

Hun gir følgende fem tips til hva dagligvaren bør tenke på for å sikre at både kundene og de ansatte sikres god håndhygiene inn mot og i den viktige julehandelen:

1. Alltid rene hender

Alle seriøse dagligvareforretninger har dispensere lett tilgjengelig minimum ved inngangen. Oppfordringen er at det bør brukes håndsprit av høy farmasøytisk kvalitet, og ikke minst at den benyttes ofte gitt mange berøringspunkter i en butikk. Til ansatte: bruk alltid håndsprit før måltider, mellommåltider inklusive.

2. Bruk mer enn du tror

Saken fortsetter under annonsen

Håndsprit skal brukes på rene og tørre hender. Du må bruke cirka 3 ml hver gang. Det tilsvarer to trykk på en pumpeflaske. Når du påfører, skal hendene være fuktet i minimum 30 sekunder. Er de tørre etter 10 til 15 sekunder, bør du sprite hendene dine igjen. Håndsprit skal fordeles godt på alle fingre, mellom fingrene, på håndflater, håndbaken og håndleddene. Husk også tomlene og rundt neglene.

3. Ikke bland ut produktet

Det er viktig å ikke tynne ut håndsprit. Man skal heller ikke blande ulike typer håndsprit. Da kan man ikke være sikker på effekten. Videre er gjenbruk av flasker positivt for miljøet, bruk da samme innhold som opprinnelig slik at de som faktisk bruker produktet er sikre på hva de benytter. 

Det er viktig, og lovpålagt, at innhold og informasjonen på etiketten samsvarer. 

4. Unngå å bli tørr på hendene med hånddesinfeksjon

Bruk en hånddesinfeksjon med mykgjørende midler (glyserol) fordi det vil fungere som en håndkrem i tillegg til å gi deg rene hender. Husk å velge en hånddesinfeksjon som er tilpasset nordisk klima og kalde vintrer og dermed testet ut med gode mykgjørende midler som ikke er klissete.

5. Sjekk innholdet
I Norge er det strenge krav til kvalitet og produktene må ha riktig dokumentasjon, blant annet effekttester i henhold til European Norm, en europeisk standard, kalt EN test.

Saken fortsetter under annonsen

Det er de aktive stoffene i produktet som dreper mikroorganismer som bakterier og virus. Er produktet alkoholbasert, bør det inneholde 70 til 85 prosent alkohol. 

I tillegg bør det altså inneholde et hudpleiemiddel som for eksempel glycerol som motvirker uttørring av huden. I Norge anbefales det alkoholbasert som førstevalg (FHI veileder for håndhygiene).

Ledige stillinger – Dagligvarejobb