Matredding hos Nordpolen Industrier. Foto Jon Wang

Too Good To Go starter samarbeid med Nordpolen Industrier

Publisert: 31. august 2021 kl 08.30
Oppdatert: 31. august 2021 kl 10.01

Matindustrien – eksempelvis produsenter og leverandører til dagligvare- og serveringsbransjen – står for 22 prosent av det kartlagte matsvinnet her til lands, ifølge Matvett og Norsus. Dagligvarehandelen og hotell- og restaurantbransjen står for henholdsvis 15 prosent og 7 prosent, og resten tilskrives hovedsakelig forbrukere.

– Nødventil

44 industriaktører har nå funnet veien til appen, deriblant Nortura, Scandza, Orkla, Lantmännen Unibake, Munsj og Sletten Norge, mot 15 i august i fjor. 23 bedrifter er blitt med i appen etter nyttår. Samlet har de solgt 56.476 pakker med overskuddsvarer gjennom Too Good To Go hittil i år – 76 prosent flere enn i samme periode i 2020. 

– Økningen skyldes både koronakrisen, som har gjort at en del virksomheter har overskuddsvarer de ikke får solgt, og økt søkelys på industriaktører fra vår side. Matindustrien har betydelige svinnutfordringer, og appen er ett av flere tiltak som kan tas i bruk for å unngå at helt fin mat og drikke ikke går til spille. Vi fungerer som en nødventil for varer med begrenset holdbarhet eller produksjonsfeil, sier daglig leder Ann-Kristin Raknes Pfründer i Too Good To Go i en pressemelding. 

Behov for hentepunkter

Raknes Pfründer forteller imidlertid at det iblant oppstår utfordringer med logistikken.

– Industriaktørene befinner seg på alt fra fabrikker og lagre til hovedkontorer, noe som gjør at matreddingen kanskje har foregått på en parkeringsplass utenfor allfarvei. Det kan fungere fint, men vi ser også at det er behov for sentralt beliggende hentepunkter. Derfor har vi startet et samarbeid med Nordpolen Industrier på Torshov i Oslo, hvor folk kan plukke opp produktene etter å ha gjort et kjøp i appen, sier Raknes Pfründer, som har ambisjoner om å etablere hentepunkter flere steder i landet. 

Solgte 20.000 flasker eplemost

Hun sier at det som startet som et pilotprosjekt på forsommeren, viste seg å gå over all forventning. Rundt 4000 poser med overskuddsvarer ble hentet hos Nordpolen Industrier på bare noen uker, inkludert 2000 esker med til sammen 20.000 Ringi-flasker som egentlig skulle blitt servert til SAS-passasjerer.

– Nordpolen er en fin samarbeidspartner for oss. De gjør et viktig arbeid for å inkludere folk som kunne stått utenfor arbeidslivet. I tillegg trenger de flere oppdrag, så vi er veldig glade for å få dem med på laget. De pakker og deler ut overskuddsvarene, slik at bedriftene slipper dette, sier hun.

Nye arbeidsoppgaver

Aina Berge, daglig leder i Nordpolen Industrier, er godt fornøyd med opplegget.

– Dette gir oss nye, spennende arbeidsoppgaver. Vi lærer masse om kundekontakt og salg og blir tryggere på digitale verktøy, noe som gir en sterk mestringsfølelse. I tillegg får vi vist oss frem i lokalmiljøet vårt. Generelt mener vi at mennesker med en utviklingshemming bør ha en synligere plass i arbeidslivet og samfunnet vårt, og det bidrar dette samarbeidet til, sier hun.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb