Ingunn Jordheim (innfelt) i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener økte alkoholavgifter vil stimulere svenskehandelen. Her er Systembolaget i Strømstad.

Foto

Geir Olsen | NTB

 

– Stimulerer svenskehandelen

Publisert: 12. oktober 2021 kl 11.20
Oppdatert: 13. oktober 2021 kl 10.05

Den avtroppende regjeringen foreslår å øke alkoholavgiftene med 1,3 prosent i forslaget til statsbudsjett for 2022.

Ber ny regjering ta grep

– Den nye regjeringen må ta grep og redusere grensehandelen for å sikre norske arbeidsplasser og norsk verdiskapning nå når reiserestriksjoner er opphørt. Det betyr at alkoholavgiftene må ned, og en Ap/Sp-regjering må sørge for en plan for gjennomgang av særavgifter som påvirker grensehandelen, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) i en pressemelding.

Foto

Erlend Vagnild Fuglum er direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

– Dette er en trist avskjedsmelding fra Erna Solberg til de som arbeider med produksjon og handel i Norge. Økte avgifter vil sette ny fart i grensehandelen igjen, og landet vårt vil på ny tape verdiskaping og arbeidsplasser. Det er så jeg kan høre lyden av applaus fra de svenske shoppingsentrene rett over grensen, sier Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Gigantvekst hjemme

Jordheim peker på at pandemien førte til mer handel i Norge, noe som har gitt flere arbeidsplasser i handelen og i norsk produksjon, og mange milliarder ekstra til fellesskapet.

– VBF mener at avgiftene må ned for å beholde norske arbeidsplasser, norsk produksjon og et reelt salg på polet. Økningen i salget på Vinmonopolet under pandemien var på hele 47,8 prosent.

Jordheim mener «høye, norske alkoholavgifter bidrar normalt i stort monn til svenske arbeidsplasser og subsidiering av Systembolaget».

– VBF håper og tror at den nye regjeringen i det minste reverserer Høyre-regjeringens forslag. Straks svenskegrensen krysses, er avgiftsgapet på vin og brennevin dessverre godt synlig.  Nordmenn på dagstur til Sverige, har i årevis handlet vin og brennevin for milliarder, og polsalget i Norge har normalt vært mer eller mindre flatt.

Snikinnføring

Alkoholavgiftene har økt kraftig siden 2013, ifølge VBF: Brennevin opp 20 prosent, vin og øl opp 8 prosent.

Jordheim kaller norske regjeringers såkalte prisjusteringer en snikinnføring av økte avgifter.

– Denne praksisen er uvanlig i våre naboland, og konsekvensen er høy grensehandel. Arbeidsplasser flagges ut med åpne øyne, og dette svekker norsk verdiskapning. Stortingspolitikerne må nå i fellesskap ta ansvar, sier generalsekretæren i VBF.

Saken fortsetter under annonsen

– Regjeringen kaller dette prisjustering, men så lenge nabolandene holder sine avgifter lave så øker avgiftsforskjellen, og motivasjonen til å ta turen over grensen øker igjen, sier Fuglum i Bryggeriforeningen.

Også han setter nå sin lit til den påtroppende regjeringen.

 

 

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb