Byr en halv million for å se Coop-kylling
I forrige uke sparket dyrevernorganisasjonen Anima i gang en kampanje rettet mot Coops kyllingsalg. Med helsides annonser i en rekke av landets aviser utfordret de paraplykjeden til å slippe dem inn i produksjonslokalene for å dokumentere livssyklusen til den hurtigvoksende kyllingrasen Ross 308.
Anima mener det finnes så mange dokumenterte helseplager knyttet til denne rasen, at den bør fases ut av norske butikkhyller.
Halv million i dusør
Coop repliserte at det må være opp til produsentene om de vil slippe inn utenforstående i produksjonen. Det svaret er ikke Anima fornøyde med, og lokker nå med en dusør på 500.000 kroner til den av Coops kyllingbønder som gir dem fri adgang til kyllingfjøset.
– Coop har ved gjentatte anledninger forsøkt å forklare at vi ikke driver kyllingproduksjon. Vi kjøper kylling fra våre leverandører, som får kylling fra selvstendige produsenter som de har avtale med, sier senior kommunikasjonsrådgiver Knut Lutnæs i Coop, og legger til:
– Coop er opptatt av åpenhet og samarbeider derfor tett med leverandører og produsenter for å utvikle virksomheten, men kan ikke pålegge produsentene å slippe til «tredjepart». Det er en beslutning som leverandør og produsent må ta.
Mattilsynets ansvar
– Anima peker på at Ross 308 har flere kjente helseproblemer som skyldes den raske veksten. Er det noe som bekymrer Coop, eller mener man disse utfordringene er overdrevet?
– Det er Mattilsynet som har ansvar for å føre tilsyn med dyrevelferden i Norge, og vi har tillit til at de utfører sitt arbeid på en god måte og vil avdekke forhold som ikke er i tråd med regelverket eller forenelig med god dyrevelferd, sier Lutnæs, og fortsetter:
– Det er verdt å nevne at fjørfenæringen på eget initiativ etablerte et eget dyrevelferdsprogram for kylling, samt satte krav om miljøberikelser i alle kyllinghus – der Coop var først ute. Disse tiltakene har Mattilsynet senere forskriftsfestet og de er unike for Norge.
Dyrevelferdsprogrammet fungerer godt og liknende programmer er senere etablert for flere andre dyreslag.
Dollar i ryggen
Anima legger inn en betydelig pengesum i kyllingkampanjen. I tillegg til en halv million kroner til bonden som vil slippe medier og andre inn for å dokumentere kyllingproduksjonen, kommer titusener av kroner til annonsene.
– Hvem finansier kampanjen?
– Vi har midler fra den amerikanske organisasjonen Open Philanthropy, som får donasjoner fra velstående personer, svarer kampanjeleder Niklas Fjeldberg i Anima.
Organisasjonen støtter et bredt utvalg av veldedige formål. I dette tilfellet går støtten til Anima International der den norske grenen av dyrevernsorganisasjonen er medlem.
Ved forrige tildeling skal Anima International ha fått to millioner dollar, eller 17,5 millioner kroner, som skal gjelde for en toårsperiode.
Kun Coop
Den pågående kyllingkampanjen er utelukkende rettet mot Coop.
– Planlegger dere noen kampanje mot andre kjeder, for eksempel Norgesgruppen og Ross 308-kyllingen som er i salg der?
– Nei, ikke per nå. Vi konsentrerer oss om Coop som er den eneste, store aktøren i dagligvarehandelen som ikke har en ambisiøs plan for kyllingvelferden for tiden, fremholder Fjeldberg.
Høyt nivå
Det er ikke bare Coop som er uenig i Animas virkelighetsbeskrivelse av dyrevelferden for Ross 308. I 2020 kom Menom med en rapport om konsekvensene av å legge om fra hurtigvoksende kyllinger som Ross 308, til såkalt semi-saktevoksende raser. Der ble det slått fast at dyrevelferdsnivået er veldig høyt i Norge – uavhengig av kyllingrase/hybrid. Også Mattilsynet mener dyrevelferden er ivaretatt, så lenge man følger det gjeldende regelverket.
I Menon-rapporten ble det også pekt på andre utfordringer ved overgang til sakterevoksende raser. Ifølge Menon vi utslippene av klimagasser øke, samtidig som norsk landbruk skal halvere utslippene innen 2030. Ifølge deres beregninger vil også kyllingproduksjonen bli mer kostnadskrevende ved et hybridbytte.