Rundt 300 dyr er avlivet, mest sau, etter at Mattilsynet avdekket ulovlig bruk av øyesalve (illustrasjonsfoto).

Foto

Luliia Zavalishina | iStock

 

Erstatninger etter veterinærtabber fortsatt uavklart

Publisert: 18. februar 2022 kl 10.52
Oppdatert: 22. februar 2022 kl 08.17

11. november offentliggjorde Mattilsynet pressemeldingen om at 21 veterinærer har brukt ulovlige legemidler til matproduserende dyr. Legemiddelet som er tatt i bruk i dette tilfellet er en øyesalve som inneholder kloramfenikol, et legemiddel som er forbudt å bruke på dyr som skal bli mat.

Mattilsynet opplyser til Matindustrien at i ettertid er avdekket noen flere tilfeller og at saken nå omfatter rundt 300 dyr, mest sau, men også noe geit og storfe. Fortsatt berører saken 21 veterinærer.

Forsterket tilsyn i år

Saken har også ført til at Mattilsynet i år skjerper kontrollen:

«DEA»- og «Kloramfenikol»-sakene har vist at noen veterinærer har forskrevet legemidler som ikke er tillatt til matproduserende dyr og setter for korte tilbakeholdelsestider. I praksis betyr dette at legemidler som ikke skal inn i matkjeden likevel kan havne i maten vår, noe som igjen kan utgjøre en risiko for mattryggheten. Mattilsynet vil i 2022 føre tilsyn med legemiddelbruk til matproduserende dyr».

Bondelaget forventer erstatning

Fagdirektør  Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet fastslo allerede i november at den ulovlige legemiddelbruken ikke blir politianmeldt. Han sa dette om erstatningsansvaret:

– Det er en sak mellom bonden og veterinæren. Ansvaret ligger både hos veterinæren som skriver ut medisin og bonden, som har plikt til å journalføre bruken og har det overordna ansvaret for dyrenes helse og mattryggheten.

Mer enn tre måneder senere har lite skjedd:

– Bondelaget har ikke oversikt over omfanget på de ulike enkeltsakene. Vårt utgangspunkt er fremdeles at dersom årsaken ligger i at veterinæren har gjort feil, forventes det at økonomisk tap dekkes av veterinær, sier Bodhild Fjelltveit, andre nestleder i Norges Bondelag.

Foto

Bodhild Fjelltveit er andre nestleder i Norges Bondelag. Foto: Eivor Eriksen

 

Hun har merket seg at Mattilsynet skjerper tilsynet legemiddelbruk hos veterinærer til matproduserende dyr:

–Det kan også være et ledd i å tydeliggjøre ansvarsforholdet bonde og veterinær.
Vi følger med på saken gjennom de kontaktpunktene vi har med Mattilsynet, men har ikke noe mer utfyllende å komme med per nå, sier hun.

Veterinærforeningen: – Dyreeiers ansvar

Saken fortsetter under annonsen

Fra Veterinærforeningen er det heller ikke noe nytt. Veterinær og fagsjef Ellef Blakstad i Den norske veterinærforening har tidligere uttalt dette i saken:

– Vi kan ikke vurdere noe før vi eventuelt får innsikt i de enkelte sakene gjennom at medlemmer henvender seg til oss for bistand. Uansett er det dyreeier som har ansvar for å registrere medisinbruk som han eller hun har fått forskrevet til bruk på egne dyr og rapportere nødvendig matkjedeinformasjon i forbindelse med innmelding til slakteri.

 

 

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb