Gir straffegebyr til Coop for Nyt Norge-feilmerking
– Hatt du hatt lyst til å gjøre dette før, Nina Sundqvist?
– Ikke lyst. Vi ønsker primært at vi ikke skal ha feilmerkinger. Men vi har rutiner for å følge opp, og nå ble det påkrevet å gå til ytterligere skritt. Vi har en stige for hvordan vi skal forholde oss til feilmerkinger, og nå kom vi til et nivå vi ikke har vært tidligere, sier adm. direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Stiftelsen forvalter norske merkeordninger, som Nyt Norge.
– Hvor nært har dere vært tidligere?
– Vi har ikke vært i tilsvarende situasjon før, der noen har hatt så mange feilmerkinger på så kort tid.
Ut fra volumet som produseres med Nyt Norge utgjør feilmerkingene under en promille, men Nyt Norge-sjefen understreker at det aldri skal være noen tvil om merkingen.
– Unødvendig sløvhet
Feilen som er gjort er at både Nyt Norge og et annet opprinnelseslandland har blitt trykket på samme emballasje. Produktene isolert sett har tilfredsstilt alle krav til merket. Den siste feilen var at norsk sideflesk merket med opprinnelsesland Tyskland ble oppdaget av Fatland Ølen selv. De greide å stoppe mesteparten av det feilmerkede partiet før det kom ut til forbruker.
– Antallet feilmerkinger er likevel for høyt og vi gir derfor vårt første straffegebyr på 150.000 kroner til den formelle merkebrukeren, Coop Norge, sier adm. direktør Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat strengt i en pressemelding. Hun mener internkontrollrutinene må skjerpes, for fem feilmerkinger vitner om «unødvendig sløvhet».
– Forbrukerne skal ikke bli forvirret over hvorvidt produktet og råvaren de kjøper er norsk eller importert. Vi skal også gjennomføre en koronautsatt bedriftsrevisjon for å forsikre oss om at Fatland Ølen tar nødvendig grep for framtiden, sier Sundqvist.
Tror på bedring
– Hvorfor er det kjeden, ikke produsenten, som ilegges straffegebyret?
– Det er kjeden som er vår merkebruker, ikke aktøren. Det er Coop som setter betingelsene for produsenten, og de vi forholder oss til.
Nyt Norge-sjefen tror og håper at straffegebyret vil ha en preventiv effekt.
– Nyt Norge er ikke perfekt, men det er den beste fellesgarantien vi kan gi på en norsk vare. Det er verdifullt for alle som bruker det. Totalt sett er det ikke mye feilmerking, og nå måtte vi sette ned foten, sier Nina Sundqvist.
– Dette er første, men blir det også siste gangen?
– Jeg tror det. I hvert fall for Fatland Ølen. Men vi kan ikke utelukke feilmerking i fremtiden.
Coop beklager
– Coop er den største brukeren av Nyt Norge merke og vi ønsker å være en troverdig bruker av merkeordningen. Vi tar saken på alvor og går nå grundig til verks overfor vår leverandør for å forsikre oss om at det kommer på plass rutiner som gjør at dette ikke skal skje igjen, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge i pressemeldingen fra stiftelsen. Han beklager det som har skjedd.
Nyt Norge finnes på over 4600 ulike produkter. I 2021 ble det registrert syv feilmerkinger. Det er som oftest forbrukere som oppdager feilene.
– Irritasjonen hos forbruker er det vi som får, og den får vi i rikelig monn. De som blir mest irritert over dette, er faktisk bønder. Men de er også forbrukere, sier Sundqvist.
– Og så må jeg bare si: Jeg elsker våre fem millioner butikkdetektiver! De er veldig flinke til å varsle feilmerkinger. Og rett skal være rett.
Stiftelsens egne tall viser ar 68 prosent av forbrukerne sier de stoler på Nyt Norge-merket, en andel som har økt jevnt de siste årene. Nyt Norge er det offisielle opprinnelsesmerket for norsk mat og drikke. Merket garanterer at råvarene er norske, at bonden har fulgt strenge norske regler og kan dokumentere det, og at maten er produsert og pakket i Norge.