Posene med overskuddsmat hentes like før stenging. Foto: Michael Johnsen

Har reddet en halv million porsjoner fra søpla

Publisert: 3. januar 2022 kl 08.59
Oppdatert: 3. januar 2022 kl 08.59
– Kundene er blitt mye mer bevisste på matsvinn og synes ikke lenger det er flaut å kjøpe nedprisede varer, sier Unni Skjønhaug, ansvarlig for matsvinn i Meny, i en pressemelding.
 
Høsten 2017 startet én Meny-butikk å tilby overskuddsmat i appen Too Good To Go. Nå er cirka 140 Meny-butikker med i ordningen og i midten av desember 2021 var totalt 500.000 matposer reddet, som tilsvarer 1.250 tonn CO2-ekvivalenter. Nærmere 170.000 matposer er reddet i 2021.

– Matredding som motiv

Posene med overskuddsmat fra Meny blir utsolgt kun minutter etter at de legges ut i appen. Skjønhaug ser det samme mønsteret i butikkenes nedprisingshyller, som ble etablert i 2012. Her ligger rabatterte varer som nærmer seg utløpsdato. 

– De første årene var det en mindre kundekrets som oppsøkte nedprisingshyllene, mest drevet av å spare penger. De siste to-tre årene er det mange flere som bevisst går hit også med matredding som motiv. Det er ikke lenger slik at kundene tar en kjapp sving innom, nærmest i skjul, sier Skjønhaug.

Mindre bugnende brødhyller

At kundene er mer bevisste på matsvinn, gir rom for å tenke nytt. Våren 2021 innførte Meny automatiske stekeplaner i sine brødavdelinger basert på avanserte algoritmer, kjøpsstatistikk og salg i sanntid - med mål om å ha en riktigere mengde av ulike brød inn mot kveld, fremfor rikelig av alle 50 brødtyper.

– På butikkplakater er vi ærlige på at vi i kampen mot matsvinn kan gå tom for kundens favorittbrød, men da anbefaler vi gode alternativer. Kundene skjønner dette. Undersøkelser viser at kundetilfredsheten på brødutvalg i Meny holder seg høyt, og faktisk er høyere nå enn da vi innførte det nye verktøyet, sier Skjønhaug. 

De nye stekeplanene har fra 1. mars ført til en reduksjon i brødsvinn på 35 prosent, tilsvarende cirka 750.000 brød.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb