Hilser emv-merking velkommen
Stortingets ønsker en merkeordning som får frem skillet mellom kjedenes egne og uavhengige merkevarer i butikkene.
– Forbrukerne må få mulighet til å foreta informerte valg. Merking av kjedenes egne varer vil kunne bidra til å skape en større bevissthet om hva som eies av kjedene, og hva som kommer fra uavhengige leverandører, sier kommunikasjonsdirektør Mette Hanekamhaug i Dagligvareleverandørenes forening (DLF).
– Viktige skritt i riktig retning
Konkurransetilsynet har allerede utvidet opplysningsplikten for kjedene.
– At meldeplikten nå utvides til kjedenes kontroll over vareproduksjonen, synes vi virker som et positivt og fornuftig tiltak, fremholder Hanekamhaug.
DLF mener Venstres forslag om å styrke «Lov om god handelsskikk» er godt, og har arbeidet for en slik lov lenge.
– Vi mener forslagene fra Venstre innebærer en viktig presisering, nemlig at uavhengige merkevarer og kjedenes egne varer skal konkurrere på like vilkår. Det støtter vi.
Det viktigste for DLF er å sikre like konkurransevilkår for uavhengige merkevarer og kjedenes egne merkevarer. Stortingets vedtak om emv er derfor viktige skritt i riktig retning.
Venter på noe mer presist
– Vi er i utgangspunktet positive til tydeligere merking uansett om det er emv eller andre produkter, sier næringspolitisk direktør Bård Gultvedt i Norgesgruppen.
Når det gjelder eventuelle krav til tydeligere merking, avventer Norgesgruppen Næringsdepartementets videre behandling av saken.
– Det bør være en forutsetning ved utforming av eventuelle nye regler at disse fører til at forbrukerne kan foreta opplyste valg, understreker Gultvedt.
Vil innrette seg
– God merking er bra for kundene, så lenge de oppfatter merkingen som relevant, fremholder Bård Gultvedt.
– Hva tenker dere om en utvidelse av meldeplikten overfor Konkurransetilsynet til å omfatte kjøp eller leie av produksjonskapasitet for emv?
– Vi forholder oss alltid til de til enhver tid gjeldende regler og pålegg som kommer fra Konkurransetilsynet eller andre offentlige myndigheter, forsikrer Gultvedt.
– Hva synes Norgesgruppen om en begrunnelsesplikt ved forskjeller i påslag mellom emv og uavhengige merkevarer?
– I utgangspunktet ser vi ikke hvordan kundene kan tjene på en slik ordning, men her avventer vi en nærmere utredning fra Næringsdepartementet.
Økt mangfold med emv
I Stortingets behandling av dagligvarebransjen ligger et forslag om å gi Konkurransetilsynet og Dagligvaretilsynet hjemmel til å føre tilsyn med bruken av emv.
– Konkurransetilsynet og Dagligvaretilsynet følger godt med på alle sider av dagligvarebransjen. Det har vi ingen problemer med så lenge tilsynet fører til noe som er positivt for forbrukerne, sier Bård Gultvedt.
– I hvilken grad har det blitt så mye emv i norsk dagligvarehandel at mangfoldet i butikkenes tilbud er svekket?
– Emv har ført til bedre tilbud for kundene. Egne merkevarer bidrar til økt mangfold, mer innovasjon og ulike prispunkter. Uten egne merkevarer blir kjedene likere, og det blir mindre mangfold i dagligvarebransjen, mener Gultvedt.