Erlend Løken Volden fra Baker- og Konditorbransjens Landsforening overrekker Håndverksbakeri-merket til Johannes Møller og Kolonihagen bakeri. Foto: Solveig Lygre | BKLF
Foto

Erlend Løken Volden fra Baker- og Konditorbransjens Landsforening overrekker Håndverksbakeri-merket til Johannes Møller og Kolonihagen bakeri. Foto: Solveig Lygre | BKLF

Kolonihagen Bakeri sertifisert som Håndverksbakeri

Publisert: 29. august 2022 kl 08.50
Oppdatert: 29. august 2022 kl 09.04

­Erlend Løken Volden, fagansvarlig i Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF), delte ut det synlige beviset.

Fagutdanning og godt håndverk

Merket Håndverksbakeri er bakerbransjens egen sertifiseringsordning, skriver BKLF i en pressemelding.

Bakerier som sertifiseres som Håndverksbakeri, satser på fagutdanning og godt håndverk. I kraft av å være godkjent lærebedrift, ha en stor andel faglært personale, opprettholde håndverkstradisjoner og å bruke norske råvarer, er de fremragende eksempler på hva det vil si å være et ekte håndverksbakeri. Som medlemmer av bransjeforeningen, bidrar disse bedriftene i fellesskap til at den norske baker- og konditorbransjen kan fortsette å forsyne norske forbrukere med lokalt og godt kvalitetshåndverk.

– Kolonihagen Bakeri AS er en glimrende ambassadør for håndverket, og har derfor blitt sertifisert Håndverksbakeri, sier Volden.

Opplæring av forbrukerne

Nedgangen vi har sett i fagutdanning innen restaurant- og matfag i Norge, er med på å svekke norske mattradisjoner. Ekte håndverk står for kvalitet, og Baker- og Konditorbransjens Landsforening ønsker å gjøre det enklere for forbrukerne å skille gode håndverksbakerier fra bakerier med ufaglærte arbeidere som gjerne importerer fryst deig fra utlandet.  

– Vi mener det er viktig at forbrukerne blir gjort bevisst på forskjellene mellom et håndverksbakeri som utvikler og produserer sine egne produkter, og bakerier som steiker en vare de har fått ferdig fra utlandet. Kun på denne måten kan forbrukeren ta bevisste og kunnskapsbaserte valg, forklarer Volden.

Skal snu trenden

BKLF har de siste årene jobbet hardt for å snu den nedadgående trenden i fagutdanningen. BKLF har sammen med Nofima og NMBU etablert Diplombakerutdannelsen (fem studiepoeng) som et tilbud til videreutdanning, har gjeninnført egen baker- og konditorlinje i videregående skole og etablert et eget opplæringskontor for baker- og konditorfagene. I tillegg til å heve kompetansen, er profilering av bransjen viktig for å øke interessen for faget.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb