Unge voksne ønsker inspirasjon til å spise mer sjømat
Det kan Mia Eline Kaarstad (21) fra Odda i Hardanger og Marthe Sollied Nordgård (19) fra Senja skrive under på. De to er førsteårs akvamedisinstudenter ved Norges fiskerihøyskole (NFH) i Tromsø, og i ferd med å etablere sine egne matvaner utenfor hjemmet.
– Jeg får en god del mat-inspirasjon fra mamma og stefar, men Tik Tok spiller også en rolle i matvalg, sier Mia Eline Kaarstad i en pressemelding.
– Flere muligheter til å motivere
Til tross for at folk er blitt mer opptatt av å ha et sunt kosthold, har sjømatkonsumet i Norge vært dalende i flere år – spesielt i den unge befolkningen. Norske helsemyndigheter anbefaler å spise sjømat til middag to til tre ganger i uka for å gi grunnlag for god helse. Det vil si rundt 300 til 450 gram ren fisk. Det er de eldste innbyggerne som spiser mest sjømat. Og de unge spiser mindre og mindre. Aldersgruppen 18 til 34 år hadde hele 46 prosent lavere sjømatkonsum i 2017 sammenlignet med 2012.
– Myndighetene og fiskerinæringen frykter at fiskespiserne kan bli «utrydningstruet» om vi ikke klarer å motivere de unge voksne til å spise mer fisk, sier Siril Alm i en melding.
En Nofima-undersøkelse indikerer at sjømatkonsumet kan økes hvis de unge blir inspirert til å lage spennende retter med eksempelvis hvit fisk. I Nofima-undersøkelsen «Sjømat som hverdagsmiddag», som er finansiert av Nærings -og fiskeridepartementet, undersøkte forskerne hva som motiverte og hindret 26 unge voksne i å spise mer sjømat til middag.
– Funnene fra studien indikerer at fiskeprodusentene, og da spesielt hvitfiskprodusentene, har flere muligheter til å motivere de unge voksne til å spise mer sjømat. Eksempler kan være å markedsføre produktene og oppskriftene i sosiale medier via blant annet influensere. De unge liker å lage mat sammen, så kanskje kan man ha digitale matlagingskurs for å motivere dem til å lage retter de ikke har prøvd før? Samarbeid med restauranter, kokker og matkasseleverandører er også interessant, sier Siril Alm.
Sosiale medier
Deltakerne i studien fortalte at de ofte brukte sosiale medier og influensere på Instagram, Pinterest, YouTube, og blogger for å få inspirasjon til å prøve ut nye matretter. Flere av disse influenserne hadde sponsorer og samarbeidet med matprodusenter som de viste reklame for. Ingen av sponsorene var sjømatprodusenter.
– Vi ba respondentene sende oss navn og internettlenker til de kildene som de med sikkerhet visste hadde inspirert dem til å lage nye middagsretter. En nærmere undersøkelse av disse kildene, som var 18 nettsider, åtte Instagram-profiler og ni blogger, viste at disse inneholdt nesten 30.000 middagsoppskrifter, der 21 prosent inneholdt sjømat - hovedsakelig med laks, oppsummerer Siril Alm.