Folk fra Viken harryhandler mest

Hver tredje i Viken har tatt turen over grensen til Sverige for å spare penger på mat. Foto: SpareBank 1 Østlandet

Folk i Viken harryhandler desidert mest

Publisert: 1. mars 2023 kl 12.10
Oppdatert: 2. mars 2023 kl 08.24

­Økte levekostnader og en strammere økonomi har ført til at flere tar grep, mener banken. I tillegg svarer 23 prosent av innbyggerne i regionen at de vurderer å handle enda mer i Sverige dersom prisene fortsetter å stige.

 Undersøkelsen viser at flere bekymrer seg for økte matpriser. Selv om også prisene i Sverige har økt, viser funnene at mange som bor i nærheten av grensen tar turen over for å spare penger, understreker privatøkonom i SpareBank 1 Østlandet, Elisabeth Landsverk.

Av de økte levekostnadene er det spesielt matvarepriser som bekymrer innbyggerne i Viken, etterfulgt av strømregninger, høyere renter og uforutsette utgifter.

Spiser av bufferkontoen

Bufferkontoen er en ekstra trygghet når økonomien strammer seg til. I Oslo og Viken svarer over halvparten at den økonomiske bufferen deres har minket i løpet av det siste året - trolig i takt med økte utgifter, mener Landsverk. Når hverdagsutgiftene øker, blir det mindre igjen av månedsinntekten til å dekke uforutsette utgifter. I slike tilfeller er det godt å ha et økonomisk sikkerhetsnett å lene seg på. For noen kan det også være aktuelt å ta av bufferkontoen for å dekke en ekstra høy strømregning eller annet. Det er en god påminnelse om å forsøke å spare seg opp en buffer når man har penger til overs, legger Landsverk til.

Flere sjekker priser og lager budsjett

Tross minkende bufferkonto, opplever flere at de klarer å redusere forbruket uten at det går utover livskvaliteten. Undersøkelsen viser dessuten at 4 av 10 i Viken har satt opp budsjett i løpet av det siste året, mens over halvparten tar en ekstra kikk på prislappen når de handler.

 Det viser at flere av oss har blitt mer bevisste og at vi gjør grep for å tilpasse oss kostnadsøkningene. Både budsjett og prisbevissthet er effektive grep for å bedre egen privatøkonomi, sier Landsverk.

Dette vil de bruke mindre penger på

  • Dyre matvarer 48 prosent
  • Klær/sko 43 prosent
  • Spise ute/take-away 41 prosent
  • Uteliv 35 prosent
  • Ferie/reiser 30 prosent
  • Innredning til hjemmet 29 prosent
  • Kultur og aktiviteter 27 prosent
  • Brus/godteri/snacks/energidrikk 25 prosent

Kilde: Forbrukerundersøkelse, gjennomført av Respons Analyse for SpareBank 1 i tidsrommet 1. til 7. februar 2023. Et landsrepresentativt utvalg på 1093 personer er blitt spurt hvorav 397 i Oslo og Viken.

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb