Vidar Noreng synes det er stas å være den aller første som får kjøre inn gjennom portene til Q-Meieriene i Gausdal med den aller første klimamelken.

Foto

Q-Meieriene

Klimamelk i tankene

Publisert: 6. august 2023 kl 20.39
Oppdatert: 6. august 2023 kl 20.39

– Det har vært en spennende reise og formidabel utvikling, sier Vidar, og mimrer tilbake til da alt startet. Tilbake på 90-tallet var han selv melkebonde og hadde et lite gårdsbruk med melkekyr.   
 
– Jeg var en av mange som var veldig imot at Tine ville legge ned meieriet i Gausdal og gikk derfor over til å levere til Q. Der har jeg blitt, sier Vidar i en pressemelding.

Første lasset

Nå, 25 år etter at han kjørte det aller første lasset inn på Q-Meieriene i Gausdal, synes 75-åringen det er stas å være den aller første som får kjøre inn gjennom de samme portene med den aller første klimamelken. Ifølge Q-Meieriene skal klimamelken gi forbruker valgmuligheten om å kjøpe en Q-melk med 25 prosent mindre klimaavtrykk enn annen melk. 

Den aller første klimamelken ble i sommer hentet fra gården til Frida på Biri, før den har blitt kjørt og levert til meieriet i Gausdal. Frida er en av tre Q-bønder som har starter med produksjon av klimamelk. I oppstarten vil det være 220 kuer som vil levere den nye klimamelken.  
 
–  I Q vil vi gjerne fortsette å utfordre for å skape samfunnsnyttig innovasjon. Nå blir det skikkelig konkurranse for 14.000 Q-kuer utfordrer nå Tines 206.000 kuer til klimakamp. Vår ambisjon er at all melk etter hvert blir klimamelk, sier Q-sjef Kristine Aasheim 
 
– Klimamelk smaker som helt vanlig melk og kommer fra norske kuer. Den eneste forskjellen er at de raper mindre fordi de har fått et metanhemmende fôrtilskudd, sier Aasheim.     

Valgfrihet i melkehyllen

Q-sjefen er spent på og håper at mange vil slå et slag for klimaet ved å plukke med seg Q Klimamelk når den er på plass i melkehyllen i midten av september.

– Noen må utfordre og starte om vi skal vi få tempo på innovasjon, valgfrihet og mangfold i meierimarkedet, sier Aasheim, som påpeker at hun er opptatt av forbrukernes valgfrihet.  

– Derfor vil vi i Q skille ut denne melken som en helt egen varestrøm og egen kartong i butikken. På den måten leverer vi på det som er vårt samfunnsoppdrag - nemlig tilby deg som forbruker valgfrihet i butikkhyllen, avslutter Aasheim. 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb