Utdeling av Landbrukets bærekraftpris 2023

Terje Romsaas (midten) ble tildelt Landbrukets bærekraftpris av Årets unge bonde-vinner Ole Otto Grønning og styreleder Anne Jødahl Skuterud i Felleskjøpet Agri. Foto: Håvard Simonsen

Kornbonde og innovatør kapret Landbrukets bærekraftpris

Publisert: 13. april 2023 kl 10.07
Oppdatert: 13. april 2023 kl 15.51

­Det er Felleskjøpet Agri som står bak nyvinningen. Styreleder Anne Jødahl Skuterud og vinneren av Årets unge bonde, Ole Otto Grønning, sto for utdelingen under årsmøtet på Gardemoen.

– Vinneren av Landbrukets bærekraftpris tar tak i bredden av utfordringer rundt bærekraft. Romsaas har fokus på nye løsninger, og har hatt det i lang tid, roste Skuterud.

En rekke gode tiltak

Hun har sittet i juryen til bærekraftprisen, sammen med administrerende direktør i Nibio, Nils Vagstad, leder i miljøstiftelsen Zero, Sigrun Aasland og vinnerne av Årets unge bonde 2022, Trine Pedersen og Ole Otto Grønning.

Juryen har vært opptatt av å løfte fram kandidater som viser det er mulig å drive bærekraftig på tvers av både drivemåter og geografi, skriver Felleskjøpet Agri i en pressemelding.

Fakta om Landbrukets bærekraftpris

  • Prisen er utviklet av Felleskjøpet Agri.
  • Den skal fremme bønder som har tatt konkrete grep for en mer bærekraftig og lønnsom matproduksjon.
  • Prisen skal løfte fram produsenter som kan være til inspirasjon for andre.
  • Landbrukets bærekraftpris bygger på Felleskjøpets bærekraftstrategi, som igjen er tuftet på Landbrukets klimaavtale.
  • Landbrukets bærekraftpris utdeles for første gang i 2023, altså i år.

På scenen sto Romsaas igjen sammen med de to andre finalistene, fruktprodusent Einar Kjelbergnes fra Flora i Trøndelag, og gras-, ammeku- og sauebonde Johan Odden fra Folldal i Innlandet.

– Juryen er imponert. I det første året til Landbrukets bærekraftpris har vi fått innblikk i en rekke gode tiltak som gjøres for mer bærekraftig og lønnsom matproduksjon. Alle tre finalistene er svært gode ambassadører, både for norsk matproduksjon og for et bærekraftig landbruk, sier Skuterud.

Tar tak i bredden

I juryens begrunnelse ble det vektlagt at vinneren av Landbrukets bærekraftpris over lang tid har hatt fokus på bærekraftig innovasjon.

– Han er opptatt av å få jorda til å produsere mer med mindre bruk av innsatsfaktorer og med lite miljøbelastninger. Det handler om omstilling og innovasjon, sier Skuterud.

Kornbonde og innovatør Terje Romsaas, sammen med sønnen Gulbrand

Terje Romsaas og sønnen Gulbrand har sammen utviklet, og fått patentert, en direktesåmaskin. Nå har de første bestillingene kommet inn. Foto: Felleskjøpet Agri

Ivrer for jordvern

Terje Romsaas driver Sulerud gård i Sørum sammen med sønnen Gulbrand.

Saken fortsetter under annonsen

Sammen har de fokus på nye løsninger. Gården forsynes med strøm fra egen energiproduksjon, både gjennom solceller og flisfyringsanlegg. Fokuset ligger på direktesåing og karbonfangst, og vinneren har utviklet og fått patentert sin egen direktesåmaskin, som har fått de første bestillingene.

– Fokuset på bærekraft tror jeg nesten må være medfødt. Jeg var bare 5-6 år da jeg hadde min første potetåker. Det å ta vare på ting, har nesten blitt et mantra for meg. Jordvern er viktig, og jeg griner når jeg ser det utvikles veier eller boliger på dyrka mark, sier Romsaas.

– Utnytt ressursene

Han er svært takknemlig for prisen, og mener alle må få et sterkere fokus på bærekraftig landbruk.

– Bærekraft mener jeg går enkelt sagt i å utnytte ressursene du har tilgjengelig på din tue. Jeg har holdt på i mange år, og nå ser vi resultatene. Vi er selvforsynt med strøm og varme, og det kommer andre til gode også.

Vinneren av Landbrukets bærekraftpris har planene klare for hva prispengene skal gå til.

Saken fortsetter under annonsen

– Direktesåmaskina er blitt en baby for oss, og patenten er under stadig utvikling. Prispengene vil gå til videre innovasjon av bærekraftige tiltak på gården vår. Å få Landbrukets bærekraftpris gir stor inspirasjon, og jeg håper flere av mine kollegaer i landbruket blir inspirert og tar tak i klimautfordringen, sier Terje Romsaas.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb