Susende suppesalg: Daglig leder Ellen Molstad Dale (t.h.) og kjedeansvarlig Elisabeth Isachsen kunne notere solid vekst for Mere Mat i fjor. Nå vil de inn i flere grunnsortimenter.

Mer vekst for Mere Mat

Publisert: 10. mars 2023 kl 09.46
Oppdatert: 10. mars 2023 kl 12.07

­– Veksten i fjor skyldtes at vi solgte mer i de butikkene vi allerede er inne i, fastslår daglig leder Ellen Molstad Dale.

– Vi leverer på kjedenes satsningsområder, og hjelper dem med å realisere målene innenfor sunnhet og bærekraft, legger hun til.

Mere Mat utfolder seg med ferdigsuppene sine hos Norgesgruppen, Coop, Rema, Bunnpris og Oda. Hos NG dreier det som Meny, Kiwi og Spar, og hos Coop om Extra. I Rema har de sluppet over dørstokken til Oslo-butikkene.

Hos Matprodusenten i Stokke i Vestfold er det ingen stengte dører. Bedriften leieproduserer for Mere Mat og bidrar aktivt til produktutviklingen.

Nedgang under pandemien

– Vi befinner oss 50/50 i grunnsortiment og frivillig listing, men skulle gjerne vært enda bedre representert i grunnsortimentene, erklærer kjedeansvarlig Jannike Isachsen.

Uansett gav fjoråret en vekst på 29,5 prosent til 16,2 millioner. Under pandemien falt omsetningen derimot med nesten 14 prosent fra 2019.

– Vi fikk ikke glede av veksten i dagligvarehandelen i 2020 og 2021. Nordmenn laget mat hjemme på kjøkkenet mer enn noen gang, fremholder Ellen Molstad Dale.

I tillegg var dagligvarebutikkene stengt for produktdemonstrasjoner og annen oppsøkende virksomhet fra leverandørenes side. På nettet hos Oda gikk salget derimot strykende.

Til tross for fjorårets vekst ble bunnlinjen rød med et minus på 0,9 millioner. En av forklaringene er ansettelsen av Dale som daglig leder.

– Vi kjørte dessuten mange demo’er for å få opp salget, sier hun.

– Men i år skal virksomheten gå i pluss, forsikrer både Dale og Isachsen.

Kyllingsuppen på topp

Mere Mat ble grunnlagt i 2009 av Elisabeth Isachsen og søsteren Elisabeth Isachsen Rye-Florentz, som startet sin egen produksjon av ferdigsupper med rene råvarer og minst mulig tilsetningsstoffer. I dag består sortimentet av seks varianter der kyllingsuppen er bestselgeren med vel 40 prosent av volumet. Bak den kniver gulrot- og tomatsuppen om andreplassen.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er ingen som har det vi leverer innenfor ferdige supper når det gjelder sunnhet og bærekraft, reklamerer Dale.

For å følge med i tiden kommer suppene til Mere Mat i resirkulerbare plastbokser som dessuten egner ser for gjenbruk.

I butikkene koster en boks med en av suppene vel 60 kroner for en halv kilo, som kan varmes på komfyren eller i mikrobølgeovnen.

– Da har man et fullt måltid for én person eller en forrett for to, fremhever Elisabeth Isachsen, som har kvalitetsbevisste forbrukere som er opptatt av hva de får i seg, i kikkerten. Slike har det blitt flere av i det siste, leser Mere Mat av salget.

Nok av konkurrenter

– Kjeder som satser både på merkevarer og emv, er de som gjør det best og oppnår kategorivekst, sier Ellen Molstad Dale.

Posesuppene til Toro er godt forankret i det norske folk, og kjedene har emv både innenfor pose- og ferdigsupper.

Saken fortsetter under annonsen

Likevel er det annen ferdigmat Ellen Molstad Dale peker på som de argeste konkurrentene.

– For mange er ikke suppe et fullverdig måltid, så vi har en jobb å gjøre, konstaterer hun.

Mere Mat har likevel det de kaller et offensivt budsjett for i år, og skal i hvert fall slå fjorårets omsetning.

– Er ikke det optimistisk når vi er inne i en dyrtid med synkende kjøpekraft? 60 kroner for suppe for én er jo ikke det billigste.

– Selv om kvalitet og sunnhet koster, er det fortsatt mange som prioriterer dette, bedyrer Ellen Molstad Dale.

– Og vi må og skal forbli tro mot konseptet, bryter Elisabeth Isachsen inn.

«Vi må og skal forbli tro mot konseptet.»

Saken fortsetter under annonsen

Trangt om plassen

Meny har det største utvalget av Mere Mat-supper, men lavpriskjedene har uansett blitt viktigere enn før. Men så var det det å få plass i butikkene deres, både i diskene og med kampanjer. Nåløyet er trangt.

– Vi vil være med å styrke folkehelsen. Skal vi klare det, trenger vi også fremover et godt samarbeid med kjedene. Fremtidens ferdigmat skal være bra å spise for både kroppen og  miljøet, sier Ellen Molstad Dale.

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb