Nyåpnet: Butikksjef Erik Hofton hos Meny Union Brygge er strålende fornøyd med den ombygde butikken. Kunder og ansatte gir gode tilbakemeldinger.

Mindre, men bedre butikk

Publisert: 28. april 2023 kl 08.52
Oppdatert: 28. april 2023 kl 08.52

­Det er romslig mellom reolene hos ombygde Meny Union Brygge, noe man har med seg helt fra den het Ultra. Taket er malt svart og sikten er god, slik at kundene ser gjennom butikken helt til meieriavdelingen innerst inne når man starter på handlerunden.

Får pol vegg i vegg

– Mange drar hit fordi det er behagelig å handle her og god plass mellom hyllene. Og vi som jobber her, slipper å gå oppå hverandre og være i veien for kundene når det fylles på med varer, fremholder Erik Hofton.

Union Brygge ligger i bydelen Grønland på Strømsø i Drammen. De første boligene på det gamle industriområdet kom i 2005. Butikken åpnet som Ultra i 2008, og ble deretter omprofilert til Meny i 2010.

– Vi har redusert totalarealet med 750 kvadratmeter, og det nye salgsarealet er på 1466 kvadratmeter. Det meste var lager og bakrom for ferskvareavdelingen, som var bygget romslig til Ultra i sin tid. Dermed har vi frigjort plass som vi leier ut videre til Vinmonopolet, sier Hofton, og viser til tommelfingerregelen om at et pol i tilknytning til en butikk vil øke omsetningen med 10 prosent.

Mange lunsjkunder

Bakeriet har blitt flyttet nærmere inngangen, både fordi det er konseptet i Meny, men også fordi det passer med det store innslaget av lunsjkunder.

Kundegruppen til Meny Union Brygge består mye av studenter, ettersom det er bibliotek og universitet rett over veien, og studentboliger i nærheten. Videre gir mange kontorer i området stort tilfang av lunsjkunder. I tillegg kommer eldre plusskunder som bor i bygget over butikken.

– Det betyr at vi har både lunsj- og kvalitetshandling. Vi var tidligere kjent for å ha stort utvalg, og det satser vi videre på, sier Hofton.

Stor på salatbar

Butikken har en frukt- og grøntandel på 13 prosent, som dras opp av at den har en av de største salatbarene i Meny der det går 60-70 kilo per dag.

– Vi har utvidet frukt- og grøntavdelingen, som var litt trang. Vi tester også blomstersalg. Vi har Mester Grønn rett utenfor døren, men det har gått greit så langt. Vi har solgt for nærmere 8.000 kroner bare de første dagene, sier en fornøyd butikksjef, som også prøver ut en sushibar i den flunkende nye butikken.

– Sushien kommer fersk hver dag. Vi har solgt 10 kilo om dagen siden åpningen, konstaterer Hofton.

Bruker mindre strøm

Saken fortsetter under annonsen

Alt av kjøle- og frysedisker er byttet ut, og klimanøytralt kjøleanlegg er satt inn. Dette vil bety mye for strømforbruket, som ifølge Hofton kuttes med 60 prosent.

– Det kommer jeg til å merke godt. Det blir enklere å levere gode resultater, fastslår kjøpmannen, som synes varene kommer bedre frem i de nye diskene og skapene, som alle har fått energibesparende dører.

Alt av lysstoffrør er dessuten kuttet til fordel for led-lys, som belyser varene på en helt annen måte enn tidligere, mener Hofton.

– Lyset er rettet mot tørrvarehyllene og mindre mot butikken ellers. Også tørrvarehyllene er skiftet ut i hele butikkene, legger han til.

Samler middagstilbehør

Ferskvarelinjen er litt kortere og mer komprimert enn før. Dermed får den varene bedre frem, og det blir et mer synlig volum i diskene, påpeker Hofton.

– Vi har fått satt inn selvbetjent varmeskap. Der er taco-bagetten vår bestselgeren til lunsj. Det går tredve stykk om dagen, påpeker han.

Saken fortsetter under annonsen

Et nytt grep er også at man samler middagstilbehør i en egen disk i ferskvarelinjen med produkter som potetsalater, ferdigpoteter, sauser og baser.

– Der tester vi ut alt til middag på ett sted, sier Hofton, som også har butikkskåret ost liggende bak dører, uten at han har merket noe mindre salg av den grunn.

Rigget for vekst

Tolv selvbetjente kasser er en dobling fra tidligere, mens antall betjente er redusert fra åtte til tre. De mange betjente kassene var noe som også stammet fra Ultra-tiden.

– Veldig mange av kundene bruker de selvbetjente kassene, særlig lunsjkundene. Det krever mye å følge opp, men fungere veldig bra, synes butikksjefen.

Før ombygningen hadde butikken på det meste 130 millioner i omsetning under koronaen. Da hadde den også netthandelsleveranser, som Meny Åssiden nå har overtatt.

Den budsjetterte omsetningen for 2023 ligger på 90-100 millioner.

Saken fortsetter under annonsen

– Butikken er optimalisert i forhold til omsetningen. Det bygges fremdeles nye boliger og kontorer i området her, og vi er rigget for å kunne ta ganske mye mer, erklærer Erik Hofton.

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb