Nå kan du tjene penger på søpla di
Nå kan du tjene penger på all emballasje med strekkode. På Menys egne merkevarer får du dobbelt betalt.
– Når du kjøper et produkt hos oss, må du først laste ned Bowers app. Så ville jeg med en gang tatt bilde av ditt eget søppelsystem hjemme og registrert det i Bower. Bower kjenner til hvilke systemer man har i de ulike kommunene. For hver gang kundene skal kaste emballasje, skanner man strekkoden og kaster den i riktig beholder hjemme. Dette går på tillit, men det handler om bevisstgjøring, sier bærekraftsjef Kenneth Skauge i Meny til Dagligvarehandelen.
– Ren gevinst
Ifølge Skauge selger deres butikker mye ferskpresset appelsinjuice. Juicen blir tappet på plastflasker som ikke har en panteordning gjennom Infinitum.
– Dette var hovedgrunnen til at vi inngikk et samarbeid. Vi vil fra høsten av få pant på juiceflaskene, men vi syntes likevel at tanken bak Bowers app var så bra.
– Hva kan kundene bruke pengene de sparer i appen på?
– De kan overføres til din egen konto eller du kan gi det til veldedige forhold. Det koster ingenting for forbrukeren. Pengene du tjener på skanningen er ren gevinst. Produktene i butikk blir ikke dyrere ved kjøp, understreker Skauge.
– Søppel har verdi
I 2022 kildesorterte nordmenn i snitt åtte kilo plastemballasje hver, mens vi kastet like mye plast i restavfallet, viser tall fra returselskapet Plastretur som Meny har gjengitt på sin nettside. Allerede fra 2028 har kommunene krav om å samle inn 50 prosent av alt plastavfall som kan gjenvinnes. Å bruke incentivordninger, som pant gjennom Bower-appen, tror Meny kan bidra til å få flere til å kaste all emballasje i riktig avfallsbeholder.
– All søppel har en verdi. Jeg tror dette kan være en god løsning for familien og gjøre det til en lærerik aktivitet.