Ifølge administrerende direktør Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat har de fått flere bekymringsfulle telefoner fra lokalmatprodusentene om at salget har gått ned.

Nedgang i lokalmatsalget: – Nervøs over hvor mye salget har falt

Publisert: 10. august 2023 kl 08.15
Oppdatert: 10. august 2023 kl 08.15

Det skriver NRK.

Ifølge administrerende direktør Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat har de fått flere bekymringsfulle telefoner fra lokalmatprodusentene om at salget har gått ned.

– Vi er inne i en tid med et enormt prisfokus på alle områder i samfunnet, og forbrukeren tenker på lommeboka og kutter der de kan. Lokalmat- og drikke er prissensitive, og da går det utover denne kategorien i butikken. Samtidig er det færre lokalmatprodukter og mangfold i butikkhyllene på bekostning av mer ensidige billigprodukter, sier Sundqvist til Dagligvarehandelen.

De offisielle tallene for lokalmatsalget får Stiftelsen Norsk Mat i slutten av oktober.

– Jeg er nervøs over hvor mye salget har gått ned. Samtidig har det vært en god sommersesong med både norske og utenlandske turister, så jeg håper inderlig at salget til hotell- og restaurantmarkedet har holdt seg høyt. Vi står foran en sesong med mange matfestivaler, så jeg krysser fingrene for et høyt salg på denne sjarmerende og direkte salgskanalen.

– Hva kan konsekvensene være om nedgangen fortsetter?

– I sin ytterste konsekvens ryker viktige distriktsarbeidsplasser både i primær- og foredlingsleddet. Forbrukeren får mindre mangfold og kjedeligere utvalg, og vi blir en fattigere matnasjon. Derfor oppfordrer vi hele verdikjeden til å hjelpe lokalmat- og drikkeprodusenter gjennom en krevende tid. Og til forbrukeren sier vi kjøp norsk, kjøp lokalt og kjøp sesong, avslutter Sundqvist.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb