Illustrasjonsfoto: Debio

Ny merkeordning: Grasbasert

Publisert: 9. januar 2023 kl 09.48
Oppdatert: 9. januar 2023 kl 10.20

­Merkeordningen skal gi forbrukere muligheten til å finne kjøtt og melk fra storfe, sau og geit som har levd på 90 til 100 prosent norsk grâsfor.

Embrik Rudningen er den første som fått godkjenning til å bruke Grasbasert-merket!

– Det er selvfølgelig spennende å være den første! Jeg håper at dette kan innebære en dreiing i norsk landbruk hvor drøvtyggere kan spise mer gras og at vi bruker de grasressursene vi har så mye av her i landet, sier Rudningen i en pressemelding fra Debio.

Grasbasert-merket skal garantere at kjøttet og melka kommer fra norske gårder hvor dyra går på beite hele sommeren, og i all hovedsak eter gras og grovfôr hele året. I dag har tre virksomheter fått godkjenning og flere venter på revisjonsbesøk fra Debio.

Rudningen er styremedlem i Debio og sier for ham var det naturlig å bli med i ordningen når den kom på plass. Han forteller videre at hans besetning spiser 99,7 prosent gras.

– Målet er naturligvis 100 prosent. Selv om jeg og mine kunder har et godt tillitsforhold, gir dette, som økosertifiseringen, både meg og kundene en ekstra trygghet i at påstanden om fôret er kontrollert og dokumentert av en uavhengig tredjepart.

Merkeordningen har lenge vært diskutert i bransjen, men det var ikke før i 2020 det ble avgjort at Debio skulle sette planene ut i live.

– Markedsundersøkelser viser at det er mange bønder som har stor oppmerksomhet på bruk av gras- og grovfôr, og det er mange forbrukere som etterspør denne typen bærekraftige produkter i butikken. En merkeordning for denne typen produkter gjør det mulig for bonden å kommunisere kvalitetene med sine produkter og gjør det enklere for forbruker å finne frem til produktene, sier daglig leder Ole Petter F. Bernhus i Debio.

Debios merkeordning er en tredjepartssertifisert bekreftelse på at bøndene fôrer beitedyra sine med 90 til 100 prosent norsk grasfôr og at dyrene beiter ute hele vekstsesongen. Regelverket omfatter dyrehold og produkter fra storfe (okse, ku og kalv) og småfe (sau og geit).

– Ordningen er en pilot med oppstart i 2022 som i første omgang er for bønder som allerede produserer økologisk. Statsforvalteren i Nordland og Troms og Finnmark samarbeider med Debio, og tilbyr ordningen også for virksomheter som ikke har en økogodkjenning. Etter at piloten er gjennomført vil vi se om vi kan utvikle ordningen videre til å gjelde hele landbruket. Her ønsker vi engasjement hos varemottakene i landbruket, avslutter Bernhus.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb