Over 5000 Nyt Norge-varer i hyllene

Publisert: 3. august 2023 kl 16.00
Oppdatert: 3. august 2023 kl 16.03

Nå har hun stjerner i øynene, og mål om å nå 6000 produkter i løpet av de kommende årene.

Sammen med Nøkkelhullet er Nyt Norge den mest kjente merkeordningen for mat i Norge. Det er også merket med høyest tillit blant forbrukerne.

– Jeg synes faktisk ganske imponerende fra et merkebyggerperspektiv at forbrukerne har den kjennskapen og tilliten til merket. Det varmer mitt hjerte, sier Sundqvist (bildet).

Fra 2000 til 5000

Antall registrerte produkter er i stadig endring, på grunn av at nye varer kommer inn – og noen varer forsvinner ut av butikkhyllene. Men antallet produkter med Nyt Norge-merke på emballasjen har steget jevnt og trutt de siste årene. I 2014 var det 2024 registrerte produkter, i 2018 var tallet steget til 3830 – mens det 1. juli altså var 5060 registrerte Nyt Norge-produkter, det høyeste tallet noensinne.

– Jeg er superfornøyd med at vi har passert en betydningsfull milepæl ved å nå over 5000 registrerte varer fra 128 produsenter, som bruker Nyt Norg, som en garanti for norsk opprinnelse, erklærer Nina Sundqvist.

Går for 6000

Dette er produkter som er tilgjengelige for forbrukere i butikker over hele landet.

– Potensialet for enda flere produkter er langt høyere enn dette. Derfor setter vi oss ambisiøse mål, og vi har tro på å nå 6000 Nyt Norge-varer i løpet av de kommende årene, fortsetter Sundqvist.

Siden lanseringen av Nyt Norge-merket i 2009 har norske forbrukere vist økende interesse og bevissthet om norskproduserte varer. Kjennskapen til Nyt Norge-merket økt betraktelig, ved siste måling i oktober 2022 var den er på 94 prosent. Stadig flere forbrukere (62 %) sier også at de bevist orientere seg etter merket når de handler.

Nye kategorier

– Nyt Norge legger lista høyere enn både EU og norske lover når det gjelder krav til opprinnelse, noe som gir norske matprodusenter en unik mulighet til å gi forbrukerne ekte norsk kvalitet. Det er ingen tvil om at etterspørselen etter norsk mat er sterk, og Nyt Norge gjør det enkelt for forbrukerne å velge norske produkter i butikken, understreker Norsk Mat-sjefen.

I høst vil Nyt Norge åpne for en helt ny produktkategori. Lanseringsdatoen er ikke satt, og Nina Sundqvist vil ikke røpe noe mer foreløpig.

– Jeg kan ikke si så mye om det, men det blir på høsten en gang. Og det er høyst spiselig og veldig godt, lover hun. I tillegg nevner hun kornfolkets store prosjekt Matkornpartnerskapet, med store ambisjoner om å øke produksjonen av norsk korn og mel. 

Saken fortsetter under annonsen

– Dette er et prosjekt vi har stor tro på, og ser frem til å kunne tilby enda flere Nyt Norge-merkede kornprodukter til forbrukerne, sier hun.

Helt ny kampanje

Nyt Norge eies av Stiftelsen Norsk Mat og merket garanterer at råvarene er norske, bonden har fulgt strenge norske regler og det særnorske kvalitetssystemet for landbruket, samt at maten er produsert og pakket i Norge.

– Vi kjører på og samarbeider gjerne med butikkene!

– Har dere noen kampanjer eller aktiviteter for Nyt Norge i butikk på trappene?

– Ja! Vi kommer med en helt ny kampanje, og gjør filmopptak i disse dager. Ingen vil kunne unngå å legge merke til Nyt Norge i september og oktober, mener Sundqvist. Det blir kampanjemateriell i alle flater, inkludert TV og butikk. I TV-kampanjen vil kvalitetssystemet i landbruket, som er en viktig del av Nyt Norge-kriteriene, vektlagt.

– Våre søsterorganisasjoner i Sverige, Finland og på Island har ikke vårt tilleggskrav om et felles kvalitetssystem i bunnen. Det verdsetter vi ikke høyt nok, for det er slett ikke en selvfølge!

Saken fortsetter under annonsen

Nyt Norge-sjefen er også spent på Nyt Norge-kategorien i NM i frukt og grønt, som er ny i år.

– Vi vet jo ikke helt hva butikkene tenker om den konkurransen, så det blir spennende for oss også, erkjenner hun.

Nyt Norge-kategorier
Kjøtt: 2330 produkter
Frukt og grønt: 1215
Planter: 725
Melk og meieri: 465
Andre varer: 140
Korn: 105
Egg: 80

Ledige stillinger – Dagligvarejobb