Prishopp på glutenfri mat

Publisert: 12. april 2023 kl 09.13
Oppdatert: 13. april 2023 kl 09.09

En undersøkelse fra Norsk cøliakiforening viser at en handlekurv fra Meny med vanlige glutenfrie varer kostet 28 prosent mer i februar 2023 enn det gjorde i 2019.

– Dette går veldig utover økonomien til folk. For dem som har cøliaki, er glutenfri mat medisinen deres, sier generalsekretær Knut H. Peterson i Norsk cøliakiforening til NRK.

– Ekstra sårbare

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at årsprisvekten på mat og alkoholfrie drikkevarer var 8,8 prosent i mars.

– Som kjent har prisveksten på matvarer vært høy det siste året, og det gjelder også glutenfrie varer. Hovedårsaken til økte priser er at prisene fra våre leverandører har økt kraftig, skriver kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen i e-post til Dagligvarehandelen.

– Når det gjelder leverandørene av glutenfritt, så er det ofte snakk om mindre leverandører og småskalaproduksjon. Da blir de gjerne ekstra sårbare for kostnadsøkninger gjennom urolige råvaremarkeder og dyrere innsatsfaktorer. I tillegg er mange av de glutenfrie varene importert og er sånn sett også utsatt for valutasvingninger, skriver Søyland videre.

Høyere innkjøpspris

Coop har stor forståelse for at prisveksten på glutenfri mat oppleves som vanskelig for de som har matintoleranse.

– Vi forsøker derfor å selge disse produktene så rimelig som mulig. Coop har satset mye på området og er opptatt av å gi kundene hverdagsprodukter som er allergivennlige, men dessverre har disse høyere innkjøpspris enn andre varer, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop til Dagligvarehandelen.

Kristiansen forteller at de arbeider med å gjøre deres standard-produkter tilgjengelig for kunder med matintoleranse.

– Stadig flere nordmenn har en eller annen form for matintoleranse. Det er klart vi ønsker å tilby disse kundene gode varer og bredt utvalg. For et par år siden hadde vi 60 produkter i sortimentet, i dag har vi langt over 200 glutenfrie produkter. 

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb