Regjeringspartiene får kjeft for å vingle i uttalelser om lakseskatt
Til Finansavisen og E24 gir finansministeren uttrykk for at modellen er viktigere enn hvor mye staten tar inn i inntekter, også kalt provenyet.
Det vakte betydelig interesse da Senterpartiets finanspolitiske talsperson Geir Pollestad nylig sa til Dagbladet at det «helt sikkert» vil bli endringer i grunnrenteskatten på havbruk.
Fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) har påpekt overfor IntraFish at regjeringens utgangspunkt er at staten sikres inntekter på 3,65–3,8 milliarder kroner.
– Sagt det samme
Utsagnene fikk mange aktører til å tolke at skattesatsen i det endelige forslaget ville ende langt lavere enn regjeringens opprinnelige utsagn om 40 prosent. Flere store meglerhus har anslått at satsen ville nedjusteres til 15–20 prosent. Med en slik sats ville man nå proveny-målet, ifølge beregninger næringen har gjort. Dermed fikk oppdrettsaksjene et solid oppsving på Oslo Børs.
Men Vedum ga torsdag tydelig signal om at han står fast på modellen. Overfor Finansavisen gir han uttrykk for at Dagbladets vinkling ga fart på spekulasjonene.
– Vi har sagt det samme hele veien, sier han til avisen. Han fortsetter:
– Vi ser at det er mye mediespekulasjon, men jeg tror ikke næringen har vært lei seg fordi vi ikke har vært klare. Det er det at vi har vært klare som noen har reagert på. Vi har vært tydelige og har sagt at vi kommer til å innføre en grunnrenteskatt, og det kommer vi til å gjøre.
Står ved modellen
På spørsmål fra E24 om det er aktuelt å redusere prosentsatsen, så lenge staten får de inntektene man har bedt om, går han langt i å si at innretningen står ved lag.
– Poenget er modellen. At vi ikke ønsker en modell som gjør at man i år med veldig lav inntjening skatter like mye, men at man skal skatte etter evne. Det er et godt prinsipp, og det er det grunnrenteskatten skal legge opp til.
Sjømataksjene falt kraftig på Oslo Børs etter Vedums utspill. Salmar endte ned rundt 6 prosent, mens Mowi og Lerøy falt med henholdsvis om lag 3 og 5 prosent. Sjømatindeksen falt rundt 8 prosent, men hentet seg inn igjen mot slutten av dagen og endte ned litt over 4 prosent, skriver DN.
Sterk kritikk for ulike signaler
Høyre er sterkt kritisk til at Senterpartiet «surrer rundt». De mener regjeringspartiene kommer med ulike uttalelser om grunnrenteskatten.
– I forrige uke sa Bjørnar Skjæran at det var provenyet som var det viktige, dermed regnet alle med at det ble nærmere 15 prosent, slik som mange av høringssvarene også sier. Det førte til at børsen reagerte positivt, men i dag er det nye signaler igjen, sier fiskeripolitiske talsperson Olve Grotle til NTB.
Ulike signaler er alvorlig for hvordan utenlandske investorer ser på Norge, mener han.
– Med alt som har skjedd de siste månedene, skulle en tro at regjeringen nå tenkte igjennom hvilke utspill de kommer med. Den ene dagen sier de noe, og den andre noe annet, slik at børsprisene hopper opp og ned. Det virker helt tilfeldig hva sentrale politikere sier, sier Grotle.
Også Fremskrittspartiets Sivert Bjørnstad frykter for tilliten blant investorer. Han beskriver at regjeringen er i ferd med å gjøre børsen om til en «Mikke Mus-børs», og at tilliten i markedet er i ferd med å forvitre.
– Enten skjønner ikke regjeringen hvordan dette fungerer, eller så vil de ikke forstå det. Det kan ikke være sånn at lederen av finanskomiteen snakker opp aksjekursen mange milliarder, så kommer finansministeren og snakker kursene ned tilsvarende, sier Bjørnstad til Dagbladet Børsen.
Investor: Må lære å holde kjeft
Denne kritikken får full støtte hos investor Jan Petter Sissener. Han reagerer kraftig på at finansministeren og lederen av Stortingets finanskomité diskuterer en skatt som fortsatt er på høring.
– Det er helt på trynet at de ikke skjønner at dette er børssensitiv informasjon. Det må være grenser for inkompetanse fra en finansminister og leder av finanskomiteen. De må lære når de skal holde kjeft. De skal ikke synse, men komme med fakta, sier Sissener til Dagbladet Børsen.
Pollestad forsvarer uttalelsene og sier kritikerne selv kan lese sitatene han ga.
– De står fortsatt fjellstøtt og er heller ikke i strid med det Vedum sier nå, sier han.
(©NTB)