Rekord i varemerkesøknader til Norge
Det forteller fjorårets tall over søknader til Patentstyret. Totalt ble det levert 17 696 søknader om enerett til navn og logoer, noe som viser at hverken krig eller pandemi har dempet interessen for å sikre seg posisjoner her - samlet sett. Fra norske søkere gikk nemlig søknadstallene ned med 20 %. Sett mot rekordåret for norske søknader i 2018, er fallet på hele 35 %.
Flere norske søknader til utlandet
På den annen side har tallet på norske søkere som ønsker varemerkerettigheter i utlandet vist en tydelig økning de senere årene. Dette er en tendens som avdelingsdirektør i Patentstyret, Bernt Boldvik, ønsker velkommen:
– Det er svært positivt å se at norsk næringsliv beskytter varemerkene sine utenfor eget land, noe som også betyr at næringslivet vårt følger den internasjonale utviklingen. Varemerkerettigheter er viktige for norske bedrifter som skal posisjonere seg i konkurranseutsatte markeder, sier Boldvik i en pressemelding.
Håper på økning
Tall fra tidligere år, viser at EU, Storbritannia, USA, Japan og Kina var de landene som mottok flest varemerkesøknader fra norsk næringsliv.
– Hvis vi skal lykkes med regjeringens målsetting om 50 % økt norsk eksport innen 2030, bør vi se en fortsatt økning i norske bedrifters registrering av varemerker utenfor Norge i årene fremover, sier Boldvik.
Bryggeriene leder an
Av det totale antallet mottatte varemerkesøknader til rettigheter i Norge, utgjorde norske søknader 3 111. Blant de ivrigste søkerne finner vi produsenter av øl, vin og drikkevarer. I tillegg er meieri, kulturformidling og produkter innenfor byggevarer sterkt representert.
Nest øverst på toppen av listen over norske varemerkesøkere finner vi selskapet Norwegian Beer Holding, som ledes av Henning Thoresen. Han har toppet samme liste tidligere, med en rekke originale navn på nye ølmerker. I fjor leverte han inn 24 søknader. På fjerdeplass kommer Ringnes og Uno X Mobility, begge med 12 varemerkesøknader i 2022. Tine er også inne på topp 10-listen, med ni søknader.