Appelsiner blir stadig dyrere, og dermed blir amerikanernes yndlingsdrikke på frokostbordet stadig dyrere. 

Foto

Gorm Kallestad, NTB

Rekordhøye priser på appelsinjuice i USA

Publisert: 11. august 2023 kl 08.27
Oppdatert: 11. august 2023 kl 08.27

Terminprisene på appelsinjuice som leveres i september sto på over 3 dollar per pund torsdag – drøyt 30 kroner. Det er mer enn en dollar over nivået for et år siden. Terminprisene for et par uker siden var helt oppe i 3,2 dollar.

Markedsanalytikeren Jack Scoville ved Price Futures Group frykter at prisene kan komme opp i 3,5 dollar, samtidig som han sier det finnes en mulighet for at toppen allerede er nådd.

Appelsinavlingene i Florida, verdens nest største produsent, ble rasert av to orkaner i fjor. I tillegg sliter storprodusentene Brasil og Mexico med tørke.

Dessuten har det vært et større utbrudd av sykdommen huanglongbing. Den spres av en insektart, og trær som blir rammet ender med å produsere bitter, misformet frukt. Noen år senere dør de.

Det finnes ingen kjente motmidler, og trær som rammes må derfor hogges ned før det plantes nye trær. Det amerikanske landbruksdepartementet anslår at appelsinavlingen i USA vil falle med over 25 prosent til 2,3 millioner tonn, det laveste på mer enn 50 år. Produksjonen av appelsinjuice ventes å halveres.

Etterspørselen etter appelsinjuice faller imidlertid noe i USA, etter å ha økt kraftig under koronapandemien.

 

(©NTB)

Ledige stillinger – Dagligvarejobb